Facebook en Instagram

Rechts-radicale Tommy Robinson verbannen van sociale media

De Facebook- en Instagrampagina’s van de bekende Britse rechts-radicale activist Tommy Robinson zijn dinsdag verwijderd. Volgens het bedrijf gebruikte Robinson „ontmenselijkende taal” en riep hij op tot geweld tegen moslims. Daarnaast overtrad hij regels rond „georganiseerde haat”.

Robinsons Facebookpagina had bijna één miljoen volgers. Op Instagram had hij ruim 160.000 volgers. „Het is geen beslissing die wij eenvoudig nemen”, schrijft Facebook. „Maar voor individuen en organisaties die anderen aanvallen op basis van wie zij zijn, bestaat geen plek op Facebook en Instagram.”

Robinson, een van de oprichters van de rechts-extremistische English Defence League (EDL), was in het verleden al gewaarschuwd. Robinson riep in eerdere berichten onder meer op om volgers van de Koran te onthoofden en te terroriseren, schrijft The Guardian. Robinson zegt tegen persbureau AP dat hij geen regels geschonden heeft, en dat „mensen zich zullen verbazen over deze censuur”.

De YouTube-account van Robinson, die bijna 300.000 volgers heeft, is nog actief. Robinson vreest dat deze ook zal sneuvelen, schrijft hij op zijn website.

Twitter kwam eerder in actie tegen Robinson. Het verwijderde in maart diens profiel wegens „hatelijk gedrag”.

Robinson werd in mei veroordeeld voor het filmen van zedenverdachten bij een rechtbank in Leeds. PVV-leider Geert Wilders liep in juni mee in een demonstratie waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van Robinson. De PVV stelde er destijds Kamervragen over. (NRC)