EU-stage voor dochter van Poetins woordvoerder

De dochter van Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, loopt stage bij het Europees Parlement. Jelizaveta Peskova (21) werkt sinds november voor de Franse rechts-nationalistische Europarlementariër Aymeric Chauprade, die haar aanstelling dinsdag verdedigde.

Peskova’s aanstelling is opmerkelijk omdat haar vader een van de grootste vertrouwelingen van Poetin is. Peskov is al bijna twintig jaar diens persvertegenwoordiger. De Russische leider en de EU liggen de afgelopen jaren met elkaar overhoop over verschillende onderwerpen, zoals de Russische annexatie van de Krim. Binnen de EU bestaat ook vrees voor Russische bemoeienis bij de Europese verkiezingen in mei.

Verschillende Europarlementariërs hebben hun zorgen over de stage uitgesproken tegen nieuwssite Radio Free Europe, dat maandag als eerste over de betrekking van Peskova schreef. Ze zien de stage als veiligheidsrisico: Chauprade is onder meer lid van een parlementsdelegatie die gaat over de relatie tussen de EU en Rusland. Ook neemt hij zitting in de buitenlandcommissie en een commissie voor veiligheid en defensie.

Volgens Chauprade is de angst ongegrond. „Het Europees Parlement heeft de stageovereenkomst goedgekeurd, en alle procedures zijn gevolgd”, aldus de Europarlementariër. (NRC)