Blijven die lampen daar écht hangen?

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze maand: de keuken van Mirjam Lingen, knus met een industriële touch.

Tien jaar geleden verhuisde Mirjam Lingen naar een negentiende-eeuws huis in Arnhem. De keuken lag achterin en bleef lang zoals hij was. Maar vorig jaar is hij verbouwd, en hoe. De nieuwe keuken slokt nu ruim de helft van de woonkamer op.

Lingen, van huis uit beeld- en eindredacteur, runde al een tijdje twee dagen per week een kookservice. Klanten kunnen zich opgeven tot 9 uur ’s ochtends en halen ’s avonds tussen 5 en 7 hun maaltijd op. Ze serveert de gerechten in stenen schalen; soepen en sauzen in glazen potten. Klanten laten de schalen en potten de volgende dag in de voortuin achter.

Het middenblok van de nieuwe keuken kreeg een marmeren blad omdat je daarop zo fijn deeg kunt kneden en rollen. Voor de frontjes en grepen van de kastjes had Lingen ‘legergroen’ in haar hoofd; het werd een iets zachtere tint. „Je ziet nu veel zwarte keukens, maar midden in de woonkamer wil ik niet tegen iets zwarts aankijken. Dit vind ik een warme kleur.”

Aan de andere kant zocht ze ook een „industriële touch”. Vandaar de zichtbare luchtafvoerbuis en het staal van de zwarte kastjes. Boven de werkplekken hangen zakelijk ogende lampen. „Blijven die?”, vroeg haar zoon na de verbouwing. Ze liet een deel van de kastjes open. „Een beetje rommel vind ik gezellig. En je mag ze zien, de flessen, de potten, de borden.”

Eigenlijk was ze van plan na de verbouwing het kookbedrijfje op te geven. Nu de keuken de woonkamer grotendeels had geannexeerd, vond ze dat ze het niet kon maken daar ook nog eens voortdurend aan het werk te zijn. Maar haar huisgenoten bleken dat helemaal niet erg te vinden. Integendeel. Dus staat ook tijdens het gesprek weer een torenhoge pan kippenbouillon te pruttelen op het inductiefornuis. „Koken is klein leven, klein geluk. En dat maakt mij groot gelukkig.”

Wat is niet ideaal? Het is even zoeken. „Ik kan niet zoals voorheen ’s avonds de boel de boel laten in de keuken. Dan staat de rommel midden in de kamer.”

Heeft u een ideale keuken, slaapkamer, garage, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte