VN vragen 4,2 miljard dollar voor noodhulp Jemen

Het bedrag, dat 21,4 miljoen Jemenieten moet helpen, is het hoogste bedrag ooit dat voor één land bestemd is.

Zo'n 80 procent van de Jemenieten heeft noodhulp nodig, zeggen de VN.
Zo'n 80 procent van de Jemenieten heeft noodhulp nodig, zeggen de VN. Foto Yayha Arhad/EPA

De Verenigde Naties vragen dinsdag tijdens een conferentie in Genève 4,2 miljard dollar (zo’n 3,7 miljard euro) voor humanitaire hulp aan Jemen. “De burgers van Jemen verdienen een betere toekomst”, schrijft Mark Lowcock, verantwoordelijk voor humanitaire hulp bij de Verenigde Naties, op Twitter. “Ik heb de lidstaten gevraagd gul te doneren en snel te betalen, zodat we miljoenen levens kunnen redden.”

Het geld, het hoogste bedrag ooit dat bestemd is voor één land, moet 21,4 miljoen noodlijdende Jemenieten helpen, schrijven de VN maandag in een verklaring. Enkele landen maakten al bekend wat zij bij gaan dragen. Saoedi-Arabië zal 500 miljoen dollar doneren, meldt persbureau Reuters dinsdag. Premier May maakte afgelopen vrijdag bekend dat het Verenigd Koninkrijk 200 miljoen pond, ruim 230 miljoen euro, bijdraagt. Ook Nederland maakt 2 miljoen euro vrij, zei minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking, D66) tijdens de conferentie, meldt persbureau ANP.

“Een derde donorconferentie kan nooit een goede zaak zijn”, zegt António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in zijn openingswoord. “We wensten allemaal hier niet te zijn. Jemen blijft ‘s werelds ergste humanitaire crisis.” Vooral kinderen zijn kwetsbaar, zegt Guterres. “Kinderen zijn deze oorlog niet begonnen, maar betalen wel de hoogste prijs. Zo’n 360.000 kinderen zijn ernstig ondervoed en vechten iedere dag voor hun leven.”

Lees ook: Wachten op de hongerdood in Jemen

‘Ergste humanitaire crisis van onze tijd’

De Verenigde Naties ondersteunen momenteel iedere maand zo’n tien miljoen Jemenieten met voedsel. “Vier jaar constant conflict heeft Jemen veranderd in de ergste humanitaire crisis van onze tijd”, zegt Lise Grande, die namens de VN de hulpverlening in het land coördineert. Volgens haar zijn deze Jemenieten “één stap verwijderd” van hongersnood. Nog eens zeven miljoen anderen zijn ondervoed. Hulpverleners in Jemen hebben dit jaar meer financiering nodig dan ooit, zegt Grande, die hoopt dat in 2019 vrede gesloten kan worden.

Vorige week sloten de regering van Jemen en de Houthi-rebellen een akkoord over de terugtrekking van troepen uit de havenstad Hodeida. Die haven is belangrijk voor de toevoer van hulpverlening. In december werd een staakt-het-vuren rond de havenstad gesloten. Waarnemers van de VN moesten zorgen dat dit bestand nageleefd werd, maar het bleef onrustig. De strijdende partijen onderhandelen nog over troepenterugtrekking uit de gehele provincie.

Het geweld in Jemen begon in 2014 toen shi’itische Houthi-rebellen de hoofdstad Sana’a veroverden en de zittende president verdreven. De regeringstroepen worden gesteund door een coalitie van onder meer Saoedi-Arabië. De rebellen zouden steun krijgen van Iran. Naast deze internationale strijd wordt het land geteisterd door kleinere, lokale conflicten. Schattingen over het dodental sinds de start van het conflict lopen in de tienduizenden.