Venezuela zet journalisten van Amerikaanse nieuwszender uit

De vragen van nieuwszender Univision aan president Nicolás Maduro vielen niet in goede aarde. Dinsdag worden de journalisten op een vliegtuig naar Miami gezet.

Jorge Ramos, een bekende Spaanstalige journalist in de Verenigde Staten, nadat hij en zijn collega's weer zijn vrijgelaten door de Venezolaanse autoriteiten.
Jorge Ramos, een bekende Spaanstalige journalist in de Verenigde Staten, nadat hij en zijn collega's weer zijn vrijgelaten door de Venezolaanse autoriteiten. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters

De autoriteiten in Venezuela hebben maandag medewerkers van de Amerikaanse nieuwszender Univision opgepakt en korte tijd vastgehouden in het presidentiële paleis in Caracas. Volgens persbureau Reuters wordt het zeskoppige team, aangevoerd door journalist Jorge Ramos, dinsdagochtend lokale tijd op een vliegtuig naar Miami gevlogen.

De vragen van de Spaanstalige journalisten aan president Nicolás Maduro zouden tijdens een persconferentie in het Miraflores Paleis niet in goede aarde zijn gevallen. Ramos vroeg president Maduro onder meer naar de martelingen van politieke gevangenen en de humanitaire crisis in Venezuela.

Stroeve relatie

Toen hij Maduro een video liet zien waarop een aantal jongeren voedsel uit een afvalwagen at, werd het interview stopgezet. Daarop werd alle apparatuur in beslag genomen. De journalisten zijn het interview kwijt, aldus Ramos.

Lees ook: Bij straatvergaderingen zoeken Venezolanen de informatie waar ze zo naar snakken

De Venezolaanse regering heeft een stroeve relatie met westerse media en beschuldigt ze ervan “imperialistische” belangen te hebben. Het kan moeilijk zijn voor buitenlandse journalisten officieel toestemming te krijgen om in het land verslag te doen. Regelmatig worden journalisten vastgezet en het land uitgezet. Afgelopen januari werden zeker zeven buitenlandse journalisten korte tijd vastgehouden.

De minister van Informatie Jorge Rodriguez heeft gezegd dat de Venezolaanse regering journalisten welkom heet, maar geen “goedkope shows” onder leiding van de Verenigde Staten duldt.