Van misbruik beschuldigde R. Kelly vrij op borgtocht

Het Amerikaanse OM startte na het uitzenden van een documentaire met nieuwe informatie een onderzoek naar het vermeende seksueel misbruik van de zanger.

De 52-jarige Kelly mag na het betalen van een borgsom van 100.000 dollar (ca. 88.000) euro de rest van het proces in vrijheid afwachten.
De 52-jarige Kelly mag na het betalen van een borgsom van 100.000 dollar (ca. 88.000) euro de rest van het proces in vrijheid afwachten. Foto Tannen Maury/EPA

De Amerikaanse zanger R. Kelly, verdacht van seksueel misbruik, is maandagavond (Amerikaanse tijd) op borgtocht vrijgelaten. Dat meldt persbureau AP dinsdagochtend.

De borgsom bedroeg 100.000 dollar (bijna 90.000 euro). Een 47-jarige vrouw uit de staat Illinois, die zichzelf “een vriendin” van de zanger noemde, betaalde de som. Kelly wordt beschuldigd van tien gevallen van seksueel misbruik van vier vrouwen, onder wie drie minderjarigen.

R. Kelly gaf zichzelf vorig week aan, nadat de Amerikaanse justitie begin januari een onderzoek startte naar het vermeende seksuele misbruik van de 52-jarige zanger en muziekproducent.

Lees ook dit twistgesprek: Zanger R. Kelly moet geboycot worden

Surviving R. Kelly

Aanleiding daarvoor was nieuwe informatie in een documentairereeks, Surviving R. Kelly, waarin diverse vrouwen vertellen seksueel misbruikt te zijn door de zanger. Kelly werd na het uitzenden van de zesdelige serie aan de kant gezet door zijn muzieklabel.

De geruchten over het wangedrag van Kelly circuleerden al jaren. In 2008 werd Kelly aangeklaagd voor het vervaardigen van kinderporno met een 14-jarig meisje, maar uiteindelijk vrijgesproken. Drie eerdere zaken eindigden met een schikking. Kelly werd nooit veroordeeld.

Kelly, bekend van hits als ‘I believe I can Fly’ (1998), en zijn advocaat ontkennen de beschuldigingen. De zanger zegt onschuldig te zijn.