De radicale Syriëganger ging voorop in de strijd, steeds feller

Thijs B., prominent IS-strijder Een Nederlandse jihadist, ooit tussen het publiek te zien in een onthoofdingsvideo, is omgekomen op het slagveld in Syrië en Irak.

Bombardement bij het Syrische Baghouz, de laatste IS-nederzetting.
Bombardement bij het Syrische Baghouz, de laatste IS-nederzetting. Foto Delil Souleiman/AFP

Thijs B., een van de ruim driehonderd Nederlandse uitreizigers naar Syrië en prominent IS-strijder, is kort geleden op het slagveld in het strijdgebied in Syrië en Irak omgekomen. Dat hebben bronnen aan NRC bevestigd.

Lees ook Van gewone Rotterdamse jongen tot jihadstrijder

B. (1987) is een van de bekendere Syriëgangers. Hij behoort tot de eerste golf die begin 2013 uitreisde richting Syrië. De roodharige Nederlander – een bekeerling tot de islam – was in 2014 op video tussen het publiek te zien, op het moment dat een IS-beul een slachtoffer onthoofdde.

Het Openbaar Ministerie had B. gedagvaard om terecht te staan voor deelname aan een terroristische organisatie. B. stond op de nationale terroristenlijst. De vader van de omgekomen jihadist wil de media niet over zijn zoon te woord staan, laat hij desgevraagd weten.

B. bracht zijn puberjaren door in de Rotterdamse wijk Kralingen bij zijn vader. Daar leerde hij een Nederlands-Marokkaans meisje kennen met wie hij later trouwde. Door haar en haar familie ging hij zich in de islam en het Midden-Oosten verdiepen, schrijven Edwin Bakker en Peter Grol in hun boek Nederlandse jihadisten, van naïeve idealisten tot geharde terroristen over uitreizigers in 2016.

Steeds feller

Thijs bezoekt steeds meer salafistische moskeeën in Den Haag en Rotterdam, en uit zich steeds feller over het lot van de moslims in het Midden-Oosten. Omdat hij zich steeds meer ophoudt in het gezelschap van radicale predikers, wordt hij in de gaten gehouden door de politie.

Voordat die een onderzoek naar hem kan beginnen, reist Thijs begin 2013 met enkele vrienden uit Delft en Schiedam naar Syrië om te gaan strijden tegen dictator Assad. Via zijn contacten met het netwerk van Sharia4Belgium weet hij al snel zijn weg in het gebied naar radicale strijdgroepen te vinden. Zijn hoogzwangere vriendin reist hem even later achterna. In de zomer van 2013 bevalt zij van een kind, de eerste ‘jihadbaby’, schrijft De Telegraaf.

Hij verbrandt zijn paspoort

Thijs en zijn Delftse vrienden gaan voorop in de strijd, schrijven in een jihadistisch blad over hun ervaringen op het slagveld, en genieten van het ‘pure leven’. Als nom de guerre kiest hij Anwar. Na een periode voor Al- Qaeda te hebben gevochten, stapt hij over naar IS, zoals veel andere radicale strijders. Op Facebook is te zien hoe hij opzichtig zijn Nederlandse paspoort verbrandt, als reactie op oproepen in de politiek om de uitreizigers hard te straffen.

Thijs weet de beschietingen van het Syrische leger en later de bombardementen van de coalitie te overleven. Dit in tegenstelling tot veel van zijn vrienden, die al snel bij bosjes sneuvelen op het slagveld.

Hetzelfde lot zou Thijs pas dit jaar treffen.