Recensie

Recensie Media

Klassieker Tetris vernieuwd à la Fortnite

Game Met 98 medespelers wordt de nieuwe versie van de klassieker Tetris een game die zo hectisch is dat je er panisch van zou kunnen worden.

Het leek een bizar idee: een nieuwe editie van de klassieker Tetris als een schaatswedstrijd met massastart. Maar we leven nu eenmaal in de hoogtijdagen van Fortnite . Dat was reden genoeg voor Nintendo om een frisse blik te werpen op de oude videogame. En zo kreeg Tetris een eigen ‘battle royale’.

Tetris 99 is de bekende game maar nu speel je tegen 98 andere spelers. De basis van het spel is hetzelfde: je laat blokjes in verschillende vormen zakken op het speelscherm. Weet je een horizontale rij met blokjes te vullen, dan verdwijnt die rij. Simpel.

Alleen op hetzelfde moment zie je op de achtergrond de tientallen tegenstanders óók Tetris spelen. Wie twee rijen of meer weet leeg te spelen, kan vervolgens rijen met grijze blokken afvuren naar een deel van het speelscherm van een zelfgekozen tegenstander. Loopt je speelscherm helemaal vol, dan zal je achteruitgezakt moeten toekijken terwijl andere spelers de rest van de top-99 vullen.

Is het een bijna lachwekkend transparante poging van Nintendo om mee te liften op de Fortnite-hype? Ja. En reden tot veel gegiebel op social media: eindelijk is er een battle royale-game waarin mobiel gamende moeders elke zestienjarige op hun pad kunnen wegvagen.

Die grappen lezen soms wat neerbuigend, maar na een paar uur met deze game heb ik vooral diep respect voor elke Tetris 99-kampioen. Het spel laat je voelen hoezeer deze gamingklassieker helemaal niet gemakkelijk is. Je hebt goede reflexen nodig, een vermogen om snel goed geïnformeerde beslissingen te maken, en stalen zenuwen om je scherm leeg te houden.

En dan moet je ook nog je tegenstanders in de gaten houden. Met 98 medespelers wordt Tetris een game die zo hectisch is dat je er panisch van zou kunnen worden. Het blijkt zo’n spannende mix dat ik het eigenlijk niet meer neer wil leggen.