Donald Trump en Kim Jong-un aangekomen in Vietnam voor top

De Noord-Koreaanse leider stapte in een Vietnamese grensplaats uit zijn trein, en vervolgde de reis naar Hanoi per limousine. Trump vloog met de Air Force One naar Vietnam.

Trump zwaait terwijl hij de Air Force One verlaat.
Trump zwaait terwijl hij de Air Force One verlaat. Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in Hanoi voor zijn tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt persbureau AFP. Trump vloog met regeringsvliegtuig Air Force One vanuit Washington DC rechtstreeks naar de Vietnamese hoofdstad. Trump en Kim zullen elkaar woensdag en donderdag ontmoeten.

Eerder op de dag arriveerde Kim al in Hanoi. Na een treinreis van meer dan vierduizend kilometer vanuit Pyongyang, dwars door China, bereikte de Noord-Koreaanse leider dinsdag de Vietnamese grensplaats Dong Dang. Kim werd ontvangen door een erewacht en burgers met Vietnamese en Noord-Koreaanse vlaggetjes, waarna hij in een gepantserde limousine stapte. Die bracht hem naar Hanoi, zo’n 175 kilometer verderop.

Bekijk hier Kims aankomst in Vietnam:

Programma

Inmiddels is meer duidelijk over het programma van de ontmoeting tussen de twee leiders. Woensdagavond treffen Trump en Kim elkaar volgens het Witte Huis voor een kort gesprek onder vier ogen. Daarna gaan de mannen dineren, elk vergezeld door een tolk en twee gasten. Het Witte Huis heeft gezegd dat het in Trumps geval zal gaan om minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en stafchef Mick Mulvaney. Donderdag komen Trump en Kim opnieuw bij elkaar.

Het wordt de tweede keer dat Trump en Kim elkaar in levenden lijve ontmoeten. Vorig jaar juni vond in Singapore hun historische eerste ontmoeting plaats. Die volgde op een periode van onverwachte dooi in de relatie tussen de VS en Noord-Korea, die elkaar een paar maanden eerder nog met oorlogszuchtige taal hadden bestookt.

Lees ook deze voorbeschouwing van de topontmoeting: Trump moet met iets concreets thuiskomen

Denuclearisatie

Net als in Singapore zijn de doelen van beide leiders duidelijk: Trump hoopt Kim over te halen tot ontmanteling van zijn kernwapenarsenaal, terwijl Kim op zijn beurt uit is op verlichting van de internationale sancties tegen zijn regime. “Wij willen denuclearisatie, en ik denk dat zijn land dan een hoop records zal verbreken op het gebied van een snel groeiende economie”, vatte Trump het maandag volgens AP samen.

In Singapore beloofde Kim te denucleariseren. Hij stopte met het testen van kernwapens en ontmantelde een paar testlocaties. Deskundigen betwijfelen echter of Kim zijn kernraketten ook echt zal afdanken. De wapens vormen een essentieel onderdeel van de nationale ideologie en een cruciale verdedigingslinie voor het Noord-Koreaanse regime. Trump leek zich zondag bewust van de scepsis over Kims beloftes: “Ik heb geen haast”, zei hij. “Zolang hij geen tests meer uitvoert, ben ik blij.”

Voor aankomst in Vietnam maakte de trein van Kim een tussenstop in het Chinese Nanning, zodat de leider nog even een sigaret kon roken. Foto AP