Recensie

Recensie Film

In onderhoudend ‘Escape Room’ wordt weinig bloed vergoten

Horror Een ogenschijnlijk onschuldige escape room blijkt dodelijke ernst. In de horrorfilm ‘Escape Room’ draait het niet om bloed maar om samenwerken, het gedeelde verleden en onverwerkte trauma’s.

Taylor Russell, Jay Ellis, Logan Miller en Tyler Labine moeten een uitweg zien te vinden uit verschillende kamers in ‘Escape Room’.
Taylor Russell, Jay Ellis, Logan Miller en Tyler Labine moeten een uitweg zien te vinden uit verschillende kamers in ‘Escape Room’. Foto David Bloomer

Zes mensen die allemaal iets gemeen blijken te hebben, komen terecht in een mysterieus gebouw. Ze zijn uitgenodigd mee te doen aan een escape room -uitdaging. Door aan de hand van rondgestrooide aanwijzingen raadsels op te lossen, kunnen ze de hermetisch afgesloten ruimte verlaten en winnen ze 10.000 dollar. Al snel blijkt het geen onschuldig spel maar dodelijke ernst: er staan levens op het spel. Elke keer als ze op het nippertje ontsnappen, vinden ze zichzelf terug in weer een andere kamer waaruit ze een uitweg moeten zien te vinden.

In de onderhoudende horrorfilm Escape Room wordt weinig bloed vergoten, al vallen er enkele slachtoffers. Het draait vooral om het gedeelde verleden van de personages, hun vermogen tot samenwerken en het overwinnen van verlegenheid of trauma’s. De ruimtes die ze betreden zijn zeer verschillend, waardoor eentonigheid vermeden wordt. De uitdagingen die ze tegenkomen of puzzels die ze moeten uitdokteren, zorgen voor spanning – ook bij de toeschouwer. De film combineert elementen uit Final Destination en de Saw-reeks, waarbij het in dit geval niet draait om martelporno maar om de vraag wie de sadist is die dit allemaal bedacht heeft en wat zijn motieven zijn. Nederlanders zullen in hem acteur Yorick van Wageningen herkennen.