Hof in Willemstad verklaart Curaçaose InselAir failliet

De luchtvaartmaatschappij kampte de afgelopen jaren al met problemen met de veiligheidsvoorschriften, vertragingen en financiële problemen.

Passagiers stappen uit een toestel van een InselAir dat vanuit Curaçao op Princess Juliana International Airport in Sint Maarten is geland.
Passagiers stappen uit een toestel van een InselAir dat vanuit Curaçao op Princess Juliana International Airport in Sint Maarten is geland. Foto Jasper Juinen/ANP

Het gerechtshof in Willemstad heeft het Curaçaose InselAir dinsdag in een hoger beroep failliet verklaard. Het hof keurde het schuldeisersakkoord van het bedrijf niet goed, schrijft persbureau ANP. InselAir is voor een groot deel verantwoordelijk voor regionale vluchten tussen Curaçao, Aruba en Bonaire.

Maandag stopte de luchtvaartmaatschappij na ruim twaalf jaar definitief met vliegen. Het bedrijf kampt al langere tijd met onder meer financiële problemen. Het heeft een schuld van meer dan 165 miljoen Antilliaanse gulden (zo’n 80 miljoen euro) uitstaan.

Het afgelopen jaar was sprake van een mogelijke overname door interCaribbean, een luchtvaartmaatschappij gevestigd op de Turks- en Caicoseilanden. De rechtbank op Curaçao gaf interCaribbean meerdere malen de kans om een bankgarantie aan te leveren. Dinsdag oordeelde het hof dat interCaribbean geen zekerheid kon geven over het schuldeisersakkoord omdat investeerder TilgentCapital Trust zich heeft teruggetrokken uit dit akkoord.

Veiligheidsproblemen

InselAir was sinds 2006 operationeel en had Hato Airport in Curaçao als thuisbasis. Vier jaar geleden vlogen nog ruim twee miljoen passagiers per jaar met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij naar meer dan twintig bestemmingen.

InselAir is opgericht door Albert Kluyver. In een interview met luchtvaart- en zakentijdschrift IATA in 2016 zei hij het luchtverkeer naar Zuid- en Noord-Amerika te willen uitbreiden om de regio’s beter met elkaar te verbinden. Op het hoogtepunt vloog de maatschappij zo’n 12 miljoen passagiers per jaar naar 22 bestemmingen. Door de hoge ticketprijzen zou het vliegverkeer in de afgelopen tien jaar al zijn afgenomen.

Half 2016 zette KLM de samenwerking met de luchtvaartmaatschappij op vanwege operationele problemen van InselAir. Er waren veel technische problemen met de vliegtuigen met veel vertragingen tot gevolg. De Inspectie Leefomgeving en Transport zou vanaf 2017 assistentie verlenen bij inspecties en het toezicht op de maatschappij werd verscherpt. Rijksambtenaren van het kabinet mochten niet meer met de luchtvaartmaatschappij op dienstreis vanwege veiligheidsproblemen. Eind 2016 kwam daar nog een probleem bij toen rekeningen voor tickets verkocht in Venezuela niet geïnd konden worden wegens de crisis in dat land.

In maart 2017 ontving InselAir een lening van 33 miljoen Antilliaanse gulden waardoor het voor 51 procent in handen kwam van de Curaçaose overheid. Kluyver vertrok dat jaar als directeur van InselAir, maar bleef wel aandeelhouder. Hij werd opgevolgd door de Canadese Gilles Filiatreault, die als crisismanager optrad voor het toen al noodlijdende bedrijf.

Vliegvergunning ingetrokken

Deze februari werd de vliegvergunning van de luchtvaartmaatschappij ingetrokken nadat het enige nog goedwerkende toestel, een Fokker 50, kapot ging. De website van het bedrijf is al uit de lucht.

InselAir had een belangrijk aandeel in de luchtvaart in Caribisch Nederland. Andere maatschappijen die nog tussen de eilanden vliegen zijn Winair, EZ Air en Aruba Airlines.