Edelmetaal

Goudreus gaat voor vijandige overname concurrent

Het Canadese Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent, heeft een vijandig overnamebod uitgebracht op de Amerikaanse branchegenoot Newmont Mining. Het bod heeft een waarde van bijna 18 miljard dollar (15,9 miljard euro) en bestaat geheel uit aandelen. De aandeelhouders van Barrick krijgen dan bijna 56 procent van het fusiebedrijf en de aandeelhouders van Newmont de rest. Barrick stelt dat de combinatie leidt tot ruim 7 miljard dollar aan financiële voordelen, onder meer door het samenvoegen van activiteiten in Nevada. In januari werd bekend dat Newmont en het Canadese Goldcorp willen fuseren om zo beter de concurrentie met Barrick aan te gaan. Als de overname van Newmont door Barrick slaagt, wordt deze deal waarschijnlijk afgeblazen. (ANP)