Recensie

Recensie Muziek

De one man show van Post Malone is live te braafjes

De Texaanse rapper Post Malone moest het ooit nog doen met een slechtgevulde zaal in 013. Maandagavond werkte hij zijn eerste van twee shows in een volle Ziggo Dome af.

De performance van Post Malone in de Ziggo Dome was net iets te sober.
De performance van Post Malone in de Ziggo Dome was net iets te sober. Foto Ferdy Damman/ANP

Waar de 23-jarige Post Malone gaat, volgt vaak een golf van controverse. In 2017 zei hij spottend dat je geen hiphop op moet zetten als je betekenisvolle muziek vol emoties wil horen. Raar, zeker voor iemand die zijn succes grotendeels te danken heeft aan de streamende hiphopcommunity. Het Nederlandse deel daarvan gunt hem niet één maar twee shows in Amsterdam.

Recentelijk was het weer raak en mocht hij zijn megahit ‘rockstar’ performen tijdens de Grammy’s, maar weigerde hij een shout out te geven naar gastartiest 21 Savage, die vlak daarvoor was gearresteerd omdat hij geen geldig visum heeft en daardoor wellicht naar zijn geboorteland Engeland wordt teruggezet.

Tijdens de eerste van zijn twee shows in Amsterdam is het echter nogal braafjes wat Post Malone laat zien en horen. De podiumindeling is redelijk karig; twee grote schermen en een catwalk, met daarboven een grote lichtbak waarin vele effecten blijken te zitten. Post Malone haalt de uithalen van zijn studiotracks ook prima live. Het volume en bereik van zijn hese, zangerige raps zijn groot genoeg om mensen in alle hoeken bij de les te houden, maar daar is ook alles mee gezegd.

De lome beats klinken precies als op zijn albums en daardoor mist de show wat sjeu. Verder dan een korte ‘Thank you, ladies and gentleman’ tussen de nummers door komt hij niet, in een one man show waarin zelfs de dj onzichtbaar blijft.

Ah, daar pakt hij zijn gitaar voor een uitvoering van ‘Stay’, om vervolgens stevig te grunten en de gitaar op het podium kapot te smijten. Als dit zijn uitvlucht naar andere genres is, is het een beetje karig. Want dat alle muziek vanavond van een tape’je komt (dit keer wél inclusief het couplet van 21 Savage), maakt hem misschien nog wel meer hiphop dan hij zou willen. Post Malone is goed, maar kan met een minder sobere performance nog hoger scoren.