Chagosarchipel

Gerechtshof: VK moet bestuur eilandengroep opgeven

1.600 kilometer van India
1.600 kilometer van India

Het Verenigd Koninkrijk claimt onterecht soevereiniteit over de Chagosarchipel in de Indische Oceaan, en moet het bestuur opgeven. Dat stelt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in een niet-bindend advies. Daarmee stelt de hoogste rechter van de Verenigde Naties eilandstaat Mauritius in het gelijk in een slepend territoriaal conflict met het VK over de Chagoseilanden. Volgens het Hof handelden de Britten onwettig tijdens de dekolonisatie van de eilandengroep, die vanaf Mauritius werden bestuurd. In 1965 werden de eilanden losgekoppeld van Mauritius. Kort daarna, in 1968, werd Mauritius onafhankelijk van de Britten. Volgens Mauritius was de scheiding van de eilandengroep in strijd met VN-resolutie 1514, die het opbreken van kolonies vlak voor onafhankelijkheid verbiedt. (NRC)