Brieven

Brieven

NRC geeft in het stuk over de VAR (In Zeist weten ze: de discussie over de arbitrage is eeuwig , 23/2) terecht aan dat de beoordeling van spelsituaties een kwestie van interpretatie blijft. In de halfslachtige technologische oplossing van de videoscheidsrechter (VAR) wordt een extra arbiter toegevoegd, maar de verschillen in beoordeling blijven. Beter is het door te pakken en een superieur Fully Automated Referee System (FARS) in te voeren. Zet aan de lange zijden van het veld om de meter een camera en plaats vele camera’s achter de goals en hoger in het stadion. Ontwerp een algoritme waarin alle regels uit het 228 pagina’s dikke FIFA-handboek staan. Voed dit AI-systeem met een eindeloze hoeveelheid beelden van spelsituaties en overtredingen en laat het systeem leren van steeds toegevoegde beelden. Binnen no-time zal dit systeem overtredingen beter beoordelen dan welke menselijke arbiter dan ook . De rekenkracht van de FARS zal in een split-second de juiste beoordeling maken. Geen discussie mogelijk. Het ergerlijke aan de VAR is dat het de wedstrijd stillegt en het oordeel van de scheidsrechter in twijfel trekt. De VAR leidt in de praktijk tot meer arbitraire beslissingen. Voer een onpartijdige referee in. Computerprogramma’s hebben geen gevoelens en geen voorkeuren voor een club of speler. Weg met de VAR, leve de FARS.