Biotech

General Electric splitst zich verder op

Er blijft steeds minder over van het bedrijf dat eind vorige eeuw nog de meest waardevolle onderneming ter wereld was. Maandag werd bekend dat General Electric (GE) zijn biofarmaceutische activiteiten voor 21,4 miljard dollar (18,9 miljard euro) verkoopt aan biotechreus Danaher.

De verkoop is opvallend, en niet alleen vanwege de enorme omvang. De deal wordt gesloten door de nieuwe GE-topman Larry Culp die in oktober aantrad. Culp verkoopt daarmee een brok aan het bedrijf dat hij zelf groot maakte. Van 2001 tot en met 2014 was Culp namelijk topman van Danaher.

Met de enorme verkoop breekt GE zichzelf verder op. GE was lang een conglomeraat in de ware zin des woords. Het bedrijf werd in de 19de eeuw mede opgericht door uitvinder Thomas Edison en was vorige eeuw prominent aanwezig in de meeste Amerikaanse huishoudens met bijvoorbeeld koelkasten en gloeilampen. Naast een flinke industriële component ging het concern zich daarna succesvol richten op bank- en verzekeringsactiviteiten. Het had zelfs een tv-zender: NBC.

Inmiddels is GE zich onder leiding van Culp aan het stroomlijnen en richt het zich nog maar op twee kerngebieden: energie en luchtvaart. Ook heeft Culp beloofd af te rekenen met justitie-onderzoeken naar de rol van de financiële tak van het bedrijf tijdens de kredietcrisis.

Beleggers lijken de aanpak van de nieuwe topman te waarderen. Maandag steeg de koers aanvankelijk met 15 procent. Ook analisten gaven hoog op over de verkoop aan Danahan, die vrijwel geheel in contanten wordt voldaan. Dat geeft GE lucht om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Beleggers in Danaher reageerden ook tevreden. De koers steeg met 8 procent. (NRC)