In beeld

In beeld: de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax

Woensdag staat opnieuw de wedstrijd Feyenoord-Ajax op de agenda, dit keer in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. De Klassiekers tussen Ajax en Feyenoord worden al jaren zonder 'uitpubliek' gespeeld, om te gewelddadigheden tussen de supportersgroepen te voorkomen. Een overzicht van foto's uit het verleden van het beladen duel.
Supporters van Feyenoord lieten in januari 2010 in de Kuip in Rotterdam een spandoek zien tegen het 'uitverbod'. De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam spraken in 2009 af dat de Klassiekers tot 2014 alleen worden bijgewoond door fans van de thuisclub. Dat is in 2019 nog steeds het geval.
Foto Marco de Swart/ANP
Ajax-Feyenoord in 1965 in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Foto ANP
Ajax-Feyenoord in oktober 1989: een confrontatie in het oude Ajax-stadion, De Meer, tussen leden van de Mobiele Eenheid en supporters.
Foto ANP
Rotterdamse supporters vernielen in 1983 een aantal hekken in het Olympisch Stadion, nadat Feyenoord met 8-2 van Ajax heeft verloren
Foto ANP
Jari Litmanen heeft Ajax op een 0-2 voorsprong gezet. Ajax versloeg in deze wedstrijd, in 2002, Feyenoord met 2-1.
Foto Robert Vos/ANP
In augustus 2001 wint Ajax in Rotterdam met 1-2. Ajacied Rafael van der Vaart daagt in de Rotterdamse Kuip de Feyenoord-fans uit, nadat hij het tweede doelpunt voor Ajax heeft gemaakt.
Foto Ed Oudenaarden/ANP
Bloemen op de herdenkingsplek voor Carlo Picornie in 2007 in Beverwijk. De Ajax-supporter kwam tien jaar eerder, op 23 maart 1997, om het leven in een treffen tussen Ajax- en Feyenoord-aanhang in een weiland langs de snelweg bij Beverwijk.
Foto Olaf Kraak/ANP
Mei 1985: door een nieuwe politietactiek bij de supportersbegeleiding waren er rond Ajax-Feyenoord betrekkelijk weinig ongeregeldheden, al dacht de eigenaar van deze auto, die na afloop van de strijd in de buurt van het Olympisch Stadion op zijn kant werd gezet, er anders over.
Foto ANP
Februari 1997: Voor de Amsterdam Arena worden losliggende stenen weggehaald om te voorkomen dat die in het weekend worden gebruikt rond de Klassieker.
Foto ANP
November 1966: Tijdens de Klassieker, gewonnen door Ajax met 5-0, wordt het publiek door middel van borden verzocht om niet met kussentjes te gooien.
Foto ANP
Februari 1997: Leden van de Mobiele Eenheid lopen naar het perron van het NS-station Bijlmer om de aankomst van de speciale Feyenoordtrein op de te wachten.
Foto ANP
Februrai 2006: De Mobiele Eenheid heeft uit voorzorg voor ongeregeldheden na de Klassieker delen bij de Kuip afgezet.
Foto Olaf Kraak/ANP
Mei 1987: Feyenoord wint de uitwedstrijd bij Ajax met 1-3. Feestende Feyenoord-supporters in een goedgevuld Olympisch Stadion.
Foto ANP