De Britse regering wil Hezbollah in zijn geheel beschouwen als terroristische organisatie. In het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, staat dat de regering niet langer onderscheid kan maken tussen de militaire en politieke tak van de organisatie.
De door Iran gesteunde shi’itische groep Hezbollah wordt door de Verenigde Staten al beschouwd als terroristische organisatie. President Trump dringt al maanden aan op een krachtiger opstelling van Europese landen tegenover Iran. De EU plaatste de militaire vleugel van Hezbollah in 2013 al op haar terreurlijst.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data31186657-a7afb9.jpg)
Destabiliseren
Als een meerderheid van het parlement maandag instemt met het plan wordt lidmaatschap van Hezbollah een strafbaar feit met een mogelijke gevangenisstraf van maximaal tien jaar. In 2001 en 2008 werden de externe veiligheidsorganisatie en de militaire vleugel al verboden, daar komt nu de politieke tak bij.
De minister beschuldigt de organisatie ervan de situatie in het Midden-Oosten te destabiliseren. Het verbod moet komende vrijdag ingaan en geldt ook voor twee andere organisaties, Ansaroul Islam en Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin.
Bij de verkiezingen in Libanon kreeg Hezbollah er vorig jaar zetels bij. De partij heeft drie ministersposten, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, dat een van de grootste budgetten heeft. De gewapende tak vecht aan de zijde van de Syrische president Assad. Tien kopstukken van Hezbollah werden vorig jaar op de terreurlijst van Saoedi-Arabië en vijf andere golfstaten gezet.