Trumpblog

VS en Zuid-Korea schrappen grootschalige militaire oefeningen

Deze week ontmoet president Trump voor de tweede keer de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat gebeurt woensdag en donderdag in Hanoi. In dit blog meldt NRC de belangrijkste gebeurtenissen rondom de top, en ander Trump-nieuws.

Dit blog gaat dicht

Een nieuwe week betekent een nieuw Trumpblog, dus deze editie gaat sluiten.

Lees ook de ontwikkelingen rond de Amerikaanse president in het Trumpblog van week 10.

VS en Zuid-Korea schrappen grootschalige militaire oefeningen

Een militaire oefening van de VS en Zuid-Korea in 2015. Foto Lee Jin-man/AP

De Verenigde Staten en Zuid-Korea schrappen hun grootschalige militaire oefeningen aankomende lente en vervangen die met kleinere trainingen. Dat meldt persbureau AP. De landen hopen zo de diplomatieke onderhandelingen over de beëindiging van het Noord-Koreaanse nucleaire programma te stimuleren.

Het besluit werd zondag bekendgemaakt, nadat de Amerikaanse president Donald Trump eerder al, na zijn mislukte top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vietnam vorige week, had geklaagd de oefeningen te duur te vinden.

Vorig jaar schrapten de VS en Zuid-Korea om diplomatieke redenen ook al grote oefeningen in de zomer en winter.

De militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea vormen volgens experts in principe de kern van het Amerikaanse defensiebeleid in Oost-Azië. Ze zorgen ervoor dat de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen gevechtsklaar zijn en goed met elkaar kunnen samenwerken. De oefeningen dienen niet alleen ter afschrikking van Nood-Korea, maar ook als signaal aan China, schreef NRC-redacteur Garrie van Pinxteren vorig jaar. Ze moeten China ervan doordringen dat het de VS tegenover zich vindt als het land zich al te agressief opstelt in de regio.

De militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn van oudsher een doorn in het oog van Noord-Korea. Er doen vele duizenden manschappen aan mee. Noord-Korea beschouwt ze als provocaties.

Ouders Warmbier wijzen Trump terecht: Kim wél schuldig aan hun zoons dood

De ouders van Otto Warmbier, de Amerikaanse student die in 2017 overleed nadat hij in Noord-Korea was vastgezet, hebben president Trump vrijdag terecht gewezen. Volgens hen heeft de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un wel degelijk schuld aan de dood van hun zoon. Trump stelde eerder deze week te geloven dat Kim niet op de hoogte was van de vermeende mishandeling van Warmbier.

"Kim en zijn kwaadaardige regime" zijn niet alleen "verantwoordelijk voor de dood van onze zoon Otto", maar ook "voor onvoorstelbare wreedheid en onmenselijkheid", schrijven Fred en Cindy Warmbier vrijdag in een verklaring die hun advocaat publiceerde. "Geen excuses of overdadige lof kan dat veranderen."

Otto Warmbier, een 22-jarige student van de University of Virginia, stierf in juni 2017 nadat hij comateus werd teruggebracht uit Noord-Korea. Volgens zijn ouders was hij daar gemarteld in gevangenschap. Hij zat zeventien maanden vast omdat hij naar verluidt een propagandaposter had gestolen.

Noord-Korea ontkende Warmbier mishandeld te hebben. Op een persconferentie eerder deze week zei Trump dat hij Kim vertrouwt. "Hij zegt me dat hij het niet wist, en ik zal hem op zijn woord geloven."

In reactie op de verklaring van Warmbiers ouders schreef Trump vrijdagavond op Twitter dat hij "natuurlijk" Noord-Korea verantwoordelijk houdt "voor Otto's mishandeling en dood". Hij voegde daaraan toe dat hij van Otto houdt. "Ik denk vaak aan hem."

....for Otto’s mistreatment and death. Most important, Otto Warmbier will not have died in vain. Otto and his family have become a tremendous symbol of strong passion and strength, which will last for many years into the future. I love Otto and think of him often!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 1, 2019

'Trump zelf regelde toegang tot geheime briefings voor schoonzoon'

Anders dan president Donald Trump tot nu toe beweerde, heeft hij er zelf bij hooggeplaatste functionarissen op aangedrongen dat zijn schoonzoon Jared Kushner toegang zou krijgen tot geheime informatie van inlichtingendiensten. Dat gebeurde vorig jaar, volgens een artikel dat donderdagavond is verschenen in The New York Times. Journalisten van de krant hebben officiële memo's ingezien van onder anderen de voormalige stafchef van het Witte Huis, John Kelly, die een notitie maakte van een "bevel".

Het gaat om de zogeheten security clearance, de verklaring van de inlichtingendiensten waarmee medewerkers van het Witte Huis toegang krijgen tot informatie, documenten en briefings. De clearance van Trumps naaste medewerkers was een punt van zorg in zijn eerste periode als president. Zo hadden dochter Ivanka Trump en haar man Kushner niet de officiële, maar een interim-status, waarvoor ze minder streng waren doorgelicht door de FBI.

Waarom de echte verklaring zo lang op zich liet wachten, terwijl de beide adviseurs wel dagelijks bij veiligheidsbesprekingen aanwezig waren, werd niet duidelijk. Kushner kreeg de clearance in 2018, volgens The New York Times dus omdat Trump daarop aandrong. De krant schrijft dat de president het gezag heeft om dat te doen; volgens journalist Maggie Haberman blijven Trump en zijn woordvoerders, even als Ivanka, er echter bij dat hij zich niet met het proces heeft bemoeid:

Reiterating - POTUS has the legal authority to do this. Which makes it harder to fathom why he and so many people involved insisted POTUS wasn't involved. https://t.co/zfrV8G5Hmc

— Maggie Haberman (@maggieNYT) March 1, 2019

Noord-Korea weerspreekt lezing Trump

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten niet gevraagd om verlichting van alle sancties, maar om slechts een deel ervan. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho tijdens een persconferentie in Pyongyang. Hij weersprak de lezing van president Trump die eerder vandaag vertelde dat hij wegliep van de onderhandelingen met Kim Yong-un omdat ze het niet eens konden worden over denuclearisering van Noord-Korea. Trump zei dat Noord-Korea vroeg om verlichting van alle sancties.

Lees ook: Blamage voor Trump en Kim: tweede topontmoeting levert niets op

Volgens Ri heeft Noord-Korea een "realistisch voorstel" gedaan om de nucleaire faciliteiten van de hoofdreactor in Yongbyon te ontmantelen. Noord-Korea zou zelfs bereid zijn om alle nucleaire productie in het land te ontmantelen. Daarvoor moesten de VS wel eerst de stap zetten om een deel van de sancties op te geven. Het Aziatische land zou ook hebben aangeboden om de kernproeven permanent stop te zetten.

Trump: Kim voelde zich 'slecht' over dood Warmbier

President Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un in Hanoi ook gesproken over de dood van Otto Warmbier in 2017. Trump zei tegen de verzamelde pers dat Kim niet persoonlijk betrokken was bij de gevangenisstraf van de Amerikaanse student.

"Hij vertelde mij dat hij hier niets over wist en ik geloof zijn woorden."

Trump zei dat de Noord-Koreaanse leider zich "slecht" voelde over de dood van Warmbier. De student stal tijdens zijn vakantie in Noord-Korea een propagandavlag uit een hotel en werd veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Na tussenkomst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam Warmbier na anderhalf jaar vrij. Tijdens zijn gevangenschap had hij ernstige hersenschade opgelopen. Volgens zijn ouders lag hij al ruim een jaar in coma.

Zes dagen na aankomst in de VS overleed Warmbier op 22-jarige leeftijd. Na zijn dood leverde Trump kritiek op het "wrede Noord-Koreaanse regime".

Lees ook: Hoe kwam Amerikaanse student in Noord-Korea aan hersenschade?

Cohen: Trump wist dat WikiLeaks mails Democraten zou lekken

Trump wist dat WikiLeaks gehackte e-mails van Hillary Clinton zou gaan lekken om zo zijn Democratische rivaal te schaden tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft Michael Cohen, de voormalige advocaat van de Amerikaanse president, onder ede gezegd tijdens de hoorzitting die op dit moment gaande is voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Volgens Cohen was Trump ervan op de hoogte dat zijn adviseur Roger Stone met WikiLeaks in gesprek was om de mails van Clinton te lekken. Cohen verklaarde dat hij bij een telefoongesprek hierover tussen Stone en Trump was. "In juli 2016, dagen voor de Democratische Conventie, was ik in het kantoor van meneer Trump toen zijn secretaresse aankondigde dat Roger Stone aan de telefoon was. Trump zette Stone op de speaker. Stone vertelde Trump dat hij net met Julian Assange aan de telefoon had gesproken en dat Assange tegen Stone zei dat er binnen een paar dagen een enorme stapel e-mails zou worden gelekt die de campagne van Hillary Clinton zou schaden."

Trump zou daar volgens Cohen op hebben gereageerd met: "Zou dat niet geweldig zijn." WikiLeaks kwam kort na de uitspraken van Cohen met een verklaring naar buiten, waarin het ontkent dat Julien Assange ooit een telefoongesprek heeft gehad met Roger Stone.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks STATEMENT on Michael Cohen testimony to Congress: WikiLeaks publisher Julian Assange has never had a telephone call with Roger Stone. WikiLeaks publicly teased its pending publications on Hillary Clinton and published > 30k of her emails on 16 March 2016. https://t.co/XcH75u3kbu

Tijdens de hoorzitting zei Cohen ook dat hij in tien jaar tijd zo'n 500 keer in opdracht van Trump mensen heeft geïntimideerd en bedreigd met rechtszaken, onder wie "nasty journalists". Ook zei Cohen dat hij tijdens de verkiezingscampagne van Trump iemand heeft ingehuurd om twee online peilingen te manipuleren in het voordeel van Trump.

De Republikeinen probeerden de hoorzitting aan het begin nog uit te stellen en probeerden de geloofwaardigheid van Cohen in twijfel te trekken. Zo noemde een Republikeinse senator uit Arizona Cohen een "pathologische leugenaar". Republikein Mark Green zei: "Dit is een man die naar de gevangenis moet voor liegen tegen het Congres." Cohen werd eind vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel door een federaal hof in New York voor fraude. In een reactie aan het begin van de hoorzitting noemde Cohen het opvallend dat de Republikeinen vooral hem aanvielen en niet vroegen naar de rol van Trump.

Michael Cohen tijdens de hoorzitting voor in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Foto Shawn Thew/EPA

Michael Cohen noemt Trump "oplichter" en "bedrieger", aldus uitgelekte verklaring

Michael Cohen, de voormalig advocaat van Donald Trump, zal woensdagmiddag voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de president omschrijven als een "oplichter", "bedrieger" en "racist". Dat blijkt uit een uitgelekte verklaring in handen van onder andere The New York Times.

Als Cohen zich houdt aan de uitgelekte versie van de verklaring, zal hij volgens The Times verklaren dat Trump hem "impliciet" opdroeg te liegen over plannen voor een Trump Tower in Moskou. De huidige president leidde volgens Cohen onderhandelingen over het bouwproject tijdens zijn verkiezingscampagne, terwijl hij publiekelijk volhield geen zakelijke belangen te hebben in Rusland.

Ook staat volgens de krant in de verklaring dat Trump van tevoren wist van een lek dat zijn rivaal Hillary Clinton in de presidentsverkiezingen van 2016 zou schaden. Julian Assange van WikiLeaks zou een adviseur van Trump hebben opgebeld om hem ervan op de hoogte te brengen dat het platform een aantal dagen later gehackte e-mails van Clinton ging publiceren.

"Ik schaam me dat ik ervoor heb gekozen om deel te nemen aan het verbergen van de illegale handelingen van meneer Trump in plaats van te luisteren naar mijn eigen geweten", zal Cohen volgens The Times woensdagmiddag verklaren. Cohen stelt in het uitgelekte stuk dat hij documenten gaat overleggen die zijn beweringen staven.

De Amerikaanse president reageerde via Twitter op de uitgelekte verklaringen van Cohen. Volgens hem liegt zijn voormalige advocaat om kans te maken op strafvermindering.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Michael Cohen was one of many lawyers who represented me (unfortunately). He had other clients also. He was just disbarred by the State Supreme Court for lying & fraud. He did bad things unrelated to Trump. He is lying in order to reduce his prison time. Using Crooked’s lawyer!

Vietnam zet Kim-dubbelganger uit, vlak voor de echte aankomt

Een imitator van Kim Jong-un is maandag door de Vietnamese autoriteiten uitgezet, een dag voordat de echte Noord-Koreaanse leider in het land arriveert voor zijn ontmoeting met president Donald Trump. Howard X, de artiestennaam van de uit Hong Kong afkomstige dubbelganger, meldt dat op zijn Facebookpagina.

X trok vrijdag de aandacht door samen met de Canadese Trump-imitator Russel White op straat in Hanoi een nep-topontmoeting te organiseren. De mannen stapten ten overstaan van tientallen fotografen en journalisten samen uit een witte Mercedes, schudden elkaar de hand en praatten met journalisten. Na een interview voor de Vietnamese televisie meldden vijftien politieagenten zich voor een "verplicht gesprek" met de imitators, aldus X.

Bekijk hier het optreden van 'Kim' en 'Trump':

 

Zondag kreeg X te horen dat hij maandag met het eerste vliegtuig Vietnam zou worden uitgezet. Officieel omdat zijn visum ongeldig was, maar zelf vermoedt hij een andere reden: "Mijn echte misdaad is dat ik eruit zie als de president van Noord-Korea." X noemt de Vietnamese regering op Facebook een dictatuur, die "alle vormen van satire vreest, zelfs zoiets onbenulligs als een imitator". Naar eigen zeggen werd X in Vietnam continu geschaduwd door de autoriteiten.

Echte Kim in de trein

Volgens X mag Trump-dubbelganger White wel in Vietnam blijven, op voorwaarde dat hij zich niet meer in het openbaar vertoont als de Amerikaanse president. De echte Trump arriveert waarschijnlijk dinsdag in Hanoi. Kim Jong-un is ondertussen per trein onderweg vanuit Noord-Korea. Ook hij komt waarschijnlijk dinsdag aan, meldt persbureau AFP.

'Kimitator' X deed al eerder van zich spreken. Zo maakte hij vorig jaar zijn opwachting in Singapore, in aanloop naar de eerste ontmoeting tussen Kim en Trump. Bij aankomst op de luchthaven aldaar werd hij even vastgezet. Op de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang dook X plotseling op bij een vak met Koreaanse cheerleaders.

Howard X in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang:

Welkom in een nieuw Trumpblog

Deze week staat voor Trump in het teken van zijn tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De top vindt plaats in de Vietnamese hoofdstad Hanoi en staat gepland voor woensdag en donderdag. In dit blog houdt NRC je op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

Lees hier het Trumpblog terug van vorige week: Trump stelt nieuwe importtarieven China uit