Thuiskok. Prijswinnend

Anderhalve week geleden was ik in Groningen, op bezoek bij het WK Snert & Stamppotkoken. Voor de 25ste keer streden deelnemers voor de zilveren opscheplepel voor de beste Nederlandse winterkost ter wereld. In een mbo-school naast de ringweg stonden jong en oud door elkaar, hele families bij elkaar.

Zo deed Karin Keizer met haar vader en zus mee, vertelde ze terwijl ze aardappels schilde. Snert vond ze maar saai, daarom maakte ze stamppot. Dit jaar werd het hete bliksem, met appels, aardappels, spek en ui, rozijnen en cashewnoten. Omdat de jury ook punten toekende voor originaliteit, maakte ze er een strudel van. Of ik een hapje wilde proeven?

Een paar uur later werd Keizer uitgeroepen tot wereldkampioen stamppotkoken. Haar strudel was „echt bijzonder”, oordeelde de jury.

Alsof het zo moest zijn, kreeg ik een paar dagen later Strudel + Knödel in de brievenbus. Die titel is misleidend. Er staan recepten voor strudel en een hoofdstuk voor knödel in, maar er is veel meer plek voor andere recepten: voor ontbijt, brood en soep, voor snelle en uitgebreide gerechten, voor gebak en koek en drank. Met als overkoepelend thema dat ze „hun kern vinden in Duitsland”, aldus auteur Anja Dunk. De onderkop dekt de lading beter: ‘De moderne Duitse keuken’.

Wat is dat dan? In ieder geval meer dan bratwurst en sauerkraut, betoogt Dunk. Denk aan de vele buitenlandse invloeden die immigranten uit Noord-Afrika, Portugal, voormalig Joegoslavië en Zuid-Europa meebrachten. Duitsland zelf bestond vroeger ook uit twee – Oost en West hebben allebei hun eigen invloed op de Duitse keuken.

Kortom, er staat van alles in dit boek. Het dichtst bij het antwoord komen de blauwgekleurde pagina’s in het midden van het boek, waarin Dunk onder de noemer ‘Duitse smaken’ uitlegt welke kruiden en specerijen de Duitse keuken hun smaak geven.

Het leukst zijn de recepten waarin al die verschillende invloeden worden gecombineerd, zoals de noedels met kurkuma en citroen-maanzaadboter of de kip uit de oven met sumak en zoet paprikapoeder.

We gaan deze week proeven of ze net als de strudel van hete bliksem van prijswinnende kwaliteit zijn.