Speelgoed

‘Franchisenemers willen doorstart Intertoys regelen’

De franchisenemers van Intertoys willen de failliete speelgoedwinkelketen redden. Dat heeft De Telegraaf zondag gemeld op basis van anonieme bronnen, betrokken bij het verkoopproces. Bij de reddingspoging zou een aantal bekende, niet nader genoemde, ondernemers steun willen bieden. De franchisers, die buiten het faillissement van de keten vallen, exploiteren zo’n 100 van de 386 Intertoys-filialen in Nederland. Ze zouden nog eens circa 120 filialen willen overnemen.

Maandag of dinsdag moet meer duidelijk worden over een mogelijke doorstart van Intertoys (3.000 werknemers). De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan zou ook interesse hebben in de Nederlandse winkels van Intertoys. De franchisenemers zien echter weinig in een nieuwe investeerder als eigenaar en willen de keten weer volledig Nederlands maken.

Dit weekend leverde het inleveren van cadeaubonnen door klanten bij Intertoys problemen op door een computerstoring. Dat leidde bij klanten in sommige filialen tot woede en onbeschoft gedrag. Zo liet krant De Stentor personeel van een Intertoys-filiaal in Zwolle aan het woord dat vertelde te zijn uitgescholden en bekogeld met speelgoed vanwege de computerstoring. Het filiaal is daarna enige tijd gesloten.

Intertoys werd donderdag failliet verklaard. Een week ervoor was uitstel van betaling aangevraagd. De verkopen in december, met Sinterklaas en Kerst een belangrijke maand in de speelgoedmarkt, waren tegengevallen. (NRC)