Brexitblog

Britten schikken voor 38 miljoen euro met uitbater Eurotunnel

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk in principe de Europese Unie. Het Lagerhuis heeft het Brexitakkoord van premier Theresa May met een grote meerderheid weggestemd, waardoor het uittredingsproces in een impasse is beland. Hoe trekt May haar land daar weer uit?

Nieuw blog

Een nieuwe week betekent een nieuw Brexitblog. We gaan hier verder.

VK schikt voor 38 miljoen euro met uitbater Eurotunnel

Het Verenigd Koninkrijk heeft voor 33 miljoen pond (omgerekend 38,4 miljoen euro) geschikt met Eurotunnel in een zaak over veerdiensten op het Kanaal. Dat bericht de BBC vrijdag. De schikking gaat over overtochten in het geval van een No Deal- Brexit. Behalve de kanaaltunnel tussen het VK en Frankrijk had Eurotunnel tot 2015 ook een veerdienst, MyFerryLink.

In december ging de Britse regering contracten aan met drie verschillende rederijen. Het moederbedrijf van Eurotunnel, Getlink, werd niet benaderd en noemde dat onterecht. Volgens Eurotunnel waren de contracten met de drie aanbieders op ontransparante wijze uitgedeeld. Het bedrijf voelde zich gepasseerd en startte een rechtszaak.

Lees ook: ‘De Brexit-deal is douanetechnisch broddelwerk’

Een van de gekozen aanbieders was Seaborne. Kort na het aangaan van het contract met de Britse regering bleek uit berichtgeving van de BBC echter dat Seaborne helemaal niet over veerboten beschikte en ook nooit een veerdienst over Het Kanaal had aangeboden. Minister van Verkeer Chris Grayling kreeg daarop forse kritiek te verduren.

De extra diensten waren volgens de Britse regering in het geval van een harde Brexit nodig, om ervoor te zorgen dat voldoende goederen zoals medicijnen het VK op tijd bereiken. Bij een No Deal wordt namelijk gevreesd dat door extra douanecontroles vrachtwagens voor de Britse grens vast komen te staan.

Alleen vorig jaar al reisden er zo'n 21 miljoen mensen met de Eurotunnel tussen Frankrijk en het VK. Met het geld dat nu naar de uitbater gaat, moet de infrastructuur van de tunnel worden verbeterd.

Toename bezoekers Brexitloket sinds start campagne blauwe muppet

Veel meer ondernemers weten het Brexitloket van de Nederlandse overheid te vinden sinds de start van de campagne met de harige blauwe Brexit-pop. 73.000 ondernemers hebben de zogenoemde Brexit Impact Scan inmiddels laten uitvoeren, 15.000 meer dan voor de start van de campagne.

Dat schrijft minister Stef Blok (VVD) donderdag in een Kamerbrief. Met de scan kunnen ondernemers "eventuele onverwachte gevolgen" ontdekken die de uittreding van het Verenigd Koninkrijk voor hun bedrijf kan hebben.

Twee weken geleden begon de Nederlandse overheid met een ludieke informatiecampagne over de gevolgen van de Brexit voor Nederlandse ondernemers. De boodschap: alle Nederlandse bedrijven moeten zich voorbereiden op de Brexit én op de mogelijkheid van een No Deal.

Hoofdrol voor muppet

De hoofdrol van de campagne is weggelegd voor een enorme blauwe, muppet-achtige pop met een wit T-shirtje en het woord 'Brexit' op zijn buik. Op verschillende foto's zit het beest op onhandige plekken op kantoren, waaronder op het bureau van minister Blok zelf. De leus van de campagne is "zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit."

De campagne trok wereldwijd de aandacht. Enerzijds werd er gegrapt over het "Brexit-monster", anderzijds ontstond de kritiek dat de Nederlandse overheid met de campagne Britse bedrijven zou willen verleiden naar het vasteland te verhuizen. Volgens Blok was de actie niet oneerbiedig bedoeld en moest de toon juist tongue in cheek zijn: "humor helpt vaak meer dan alleen maar ernstige teksten."

"Zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit."Foto Rijksoverheid

Corbyns plan voor zachte Brexit verworpen

Het plan van Labour-leider Jeremy Corbyn voor een zachte Brexit heeft het woensdag tijdens een stemming in het Britse Lagerhuis niet gehaald. Met een meerderheid van 323 tegen 240 werd het voorstel verworpen.

Lees ook: Labour schaart zich achter tweede Brexit-referendum

Corbyn wilde onder meer dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit onderdeel zou blijven uitmaken van een douane-unie met de EU. Nu zijn plan is verworpen zal hij een tweede referendum over de Brexit steunen. Dat zei de leider van de grootste Britse oppositiepartij maandagavond namelijk tegen zijn fractie in het Lagerhuis. Maar de steun van Corbyn betekent niet dat er ook een tweede referendum komt. Vooralsnog lijkt daar niet genoeg steun voor te zijn.

Het plan voor een zachte Brexit van Corbyn is gesneuveld. Nu moet hij een draai maken en een nieuw referendum steunen. Dat wil hij eigenlijk helemaal niet, maar de druk loopt op. Ben benieuwd hoe Corbyn het verzet binnen zijn eigen fractie inzet. Oproep vrije stemming? https://t.co/1zRcHIu0A2

— Melle Garschagen (@mgarschagen) February 27, 2019

Keir Starmer, de brexitwoordvoerder van Labour, schreef op Twitter "teleurgesteld" te zijn over de uitkomst van de stemming. "We moeten al het mogelijke doen om banen en de economie te beschermen. Daarom zal Labour een amendement indienen of steunen voor een volksstemming om een schadelijke Tory-brexit te voorkomen."

Jeremy Corbyn in het Lagerhuis. Foto Mark Duffy/AFP

May: geen No Deal zonder toestemming van het parlement

Premier May wil dat een No Deal-Brexit alleen kan plaatsvinden als het Britse parlement daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Tijdens een toespraak in het Lagerhuis kondigde ze dinsdag twee stemmingen aan voor het geval dat haar Brexit-deal opnieuw door het parlement wordt weggestemd.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen May: ik wil drie afspraken maken. 1) voor 12 maart een nieuwe stemming over deal. 2) indien weggestemd wordt, aparte stemming over No deal 3) als Lagerhuis No deal verwerpt, dan op 14 maart stemming over aanvraag kort uitstel van Brexit.

Op 13 maart wil May de Lagerhuisleden laten kiezen voor of tegen een No Deal-Brexit. "Het Verenigd Koninkrijk zal de EU alleen zonder deal verlaten met de uitdrukkelijke goedkeuring van het parlement", aldus May. Als de parlementariërs ook een No Deal verwerpen, volgt op 14 maart nog een stemming. Die zal gaan over een "zo kort mogelijk" uitstel van de Britse uittredingsdatum uit de EU, nu nog op 29 maart. De nieuwe datum zou uiterlijk eind juni komen te liggen, zei de premier.

Wanneer het Lagerhuis op 14 maart voor uitstel van de Brexit kiest, belooft May dat te gaan regelen in Brussel. De premier benadrukte ook dat eventueel uitstel het No Deal-scenario niet van tafel haalt. "Het wordt ook niet makkelijker om een deal te sluiten." Uitstel zal de spanning alleen maar hoger doen oplopen, aldus May.

Lees ook: Tot nieuwe stemming is het Brexit-proces gestold

Uiteindelijk zijn er volgens May nog altijd maar twee opties als het Lagerhuis een No Deal-Brexit wil voorkomen: het accepteren van een deal en het intrekken van de scheidingspapieren. "En dat ga ik niet doen", zei May over die laatste mogelijkheid.

De stemming over Mays in Brussel uitonderhandelde Brexit-deal moet uiterlijk 12 maart plaatsvinden. In januari werd een eerdere versie van de afspraken door een verpletterende Lagerhuis-meerderheid verworpen.

Labour schaart zich achter tweede Brexit-referendum

Labour-leider Jeremy Corbyn is bereid een tweede referendum over de Brexit te steunen. Dat heeft Corbyn maandagavond tegen zijn fractie in het Lagerhuis gezegd.

Corbyn houdt echter een slag om de arm. Het liefst wil Corbyn nog steeds een Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de Europese douane-unie en nauw optrekt met de EU.

Woensdag debatteert het Lagerhuis over de Brexit. Labour zal dan een stemming aanvragen over een voorstel voor een zachte Brexit. Als dat plan verworpen wordt, zal Corbyn zich hard maken voor een nieuw referendum.

Lees ook: Labour schaart zich achter tweede Brexit-referendum

Tusk: 'Uitstel is redelijke oplossing om chaos te voorkomen'

Tijdens de top in Egypte zondag en maandag heeft May opnieuw met EU-kopstukken overlegd over de toekomst van de Brexit, zo bleek maandag uit meerdere afsluitende persconferenties. De Britse premier sprak onder meer met EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, die de ontmoeting "goed en constructief" noemde. Wat precies werd besproken, is onduidelijk. Mogelijk is het eventuele uitstel van de Brexit (nu nog 29 maart) ter sprake gekomen.

Maandagochtend berichtte de Britse krant The Telegraph namelijk dat May overweegt de Brexit uit te stellen, als haar deal in maart weer door het parlement wordt weggestemd. Downing Street bevestigde later op de ochtend dat de regering inderdaad vervolgscenario's verkent.

Ook kwam maandag EU-president Donald Tusk aan het woord. "Uitstel zou een redelijke oplossing zijn om een chaotische No Deal-Brexit te voorkomen", zo stelde hij. Volgens de EU-president staat de Unie open voor uitstel. May zei maandag echter dat ze denkt uitstel vooralsnog te kunnen voorkomen. Volgens de premier is er "weliswaar nog veel werk verzetten" maar is uittreding op 29 maart met een deal "nog steeds binnen handbereik". Ook herhaalde zij dat uitstel van de Brexit de huidige onenigheden rondom de uittreding niet opeens oplost. Met name op het gebied van de Ierse noodoplossing kan het Lagerhuis zich niet in Mays deal vinden.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics Theresa May once again rejects the idea of delaying #Brexit, saying "any extension of Article 50 isn't addressing the issues" https://t.co/Y2ugKSrQ9e https://t.co/jSexy95gOF

Ook sprak May in Egypte met Angela Merkel. Een woordvoerder van de premier bevestigde dat de twee over een eventueel uitstel van de Brexit hebben gesproken, maar dat dit niet op verzoek van May gebeurde.

Wat betreft de EU is twee maanden uitstel niet genoeg, zo bericht financieel persbureau Bloomberg. Als het inderdaad tot uitstel komt, zou de Brexit pas in 2021 moeten plaatsvinden. Volgens Bloomberg zou voor woensdag al een stemming in het Lagerhuis gepland zijn over uitstel.

Rutte: 'We gaan slaapwandelend af op een No Deal'

Het lijkt een chaotische Brexitweek te worden. Terwijl premier Theresa May haar bezoek aan een top tussen de EU en de Arabische wereld afsluit, probeert zij tevens verdere concessies van Europa los te krijgen over de Ierse backstop.

Tegelijkertijd werd afgelopen weekend bekend dat May een stemming over Brexit die voor woensdag op de agenda stond, verder uitstelt. Die beslissing kwam haar maandag in Egypte weer op kritiek te staan. "We gaan slaapwandelend af op een No Deal-scenario", reageerde premier Mark Rutte.

"Het is onacceptabel en je beste vrienden moeten je waarschuwen. Word wakker. Dit is echt. Kom tot een conclusie en maak de deal rond", aldus Rutte volgens de BBC. Of het May lukt om bij haar Europese ambtsgenoten daadwerkelijk nieuwe toezeggingen te krijgen over de backstop, is maar de vraag. Zulke concessies zijn echter wel nodig, wil het Lagerhuis met de deal van May akkoord gaan. Volgens de BBC is Rutte vooralsnog "niet optimistisch" over Mays nieuwe onderhandelingspogingen.

Twitter avatar bbclaurak Laura Kuenssberg 1. Dutch PM tells @bbcnews - "we are sleep walking into no deal scenario. It's unacceptable and your best friends have to warn you. Wake up . This is real. come to a conclusion and close the deal."

Welcome!

Deze week zou het Britse Lagerhuis stemmen over de aangepaste deal van Theresa May. Toch koos de premier ervoor de stemming opnieuw uit te stellen, deze moet nu voor 12 maart plaatsvinden. Lukt het May om voor die tijd met de EU tot afspraken te komen die voor het Lagerhuis acceptabel zijn? Ook deze week houden we op deze pagina de belangrijkste ontwikkelingen rondom 'de echtscheiding' van het VK en de EU bij.

Lees hier De ontwikkelingen van vorige week terug.