Presidentsverkiezingen

Bijna veertig doden in Nigeria door verkiezingsgeweld

Rondom de presidentsverkiezingen in Nigeria van afgelopen weekend zijn zeker 39 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP op basis van cijfers van een organisatie die toezicht houdt op de verkiezingen. Er vonden meerdere aanvallen plaats in het West-Afrikaanse land, onder andere door extremistische groepen. Een van de slachtoffers was een werknemer van de kiescommissie. Volgens de voorzitter van de commissie zijn verschillende van zijn werknemers blootgesteld aan „intimidatie, ontvoeringen, gijzelingen en geweld”. Het aantal slachtoffers ligt vooralsnog lager dan bij andere Nigeriaanse verkiezingen. Vier jaar geleden lag het dodental op ongeveer honderd, in 2011 op achthonderd. Wel vielen de slachtoffers toen nadat de uitslag bekend was. (NRC)