Premier May stelt stemming uit

Brexit

Theresa May in gesprek met Mark Rutte in Egypte.
Theresa May in gesprek met Mark Rutte in Egypte. Foto Khaled Desouki / AFP

Theresa May heeft besloten haar Brexitdeal komende woensdag niet voor te leggen aan het Lagerhuis, zoals aanvankelijk gepland was. De premier is door het Britse parlement teruggestuurd naar Brussel om veranderingen te bewerkstelligen aan de backstop, de noodoplossing voor de Iers/Noord-Ierse grens. Die gesprekken hebben tot nu toe geen doorbraak opgeleverd, omdat de EU stelselmatig weigert de juridische tekst van de Brexitdeal open te breken.

May heeft nu beloofd dat het Lagerhuis uiterlijk op 12 maart opnieuw mag stemmen over haar akkoord. Half januari werd die deal met een historische meerderheid weggestemd. De Brexit is op 29 maart.

Ondertussen wordt het er niet rustiger op in Londen. Vlak voor het weekend lieten drie kabinetsleden aan de krant Daily Mail weten dat ze wellicht niet langer de eenheid van het kabinet te kunnen garanderen. Amber Rudd, David Gauke en Greg Clark dreigen komende week de kant te kiezen van parlementariërs die willen dat de Brexit wordt uitgesteld. Hoewel er woensdag niet over Mays deal met de EU wordt gestemd, ligt er wel een amendement van Yvette Cooper (Labour) ter stemming voor. Daarmee kan de premier gedwongen worden uitstel van de Brexitdatum aan te vragen in Brussel als haar deal op 12 maart wordt weggestemd. Een dergelijk amendement haalde eind januari geen meerderheid.

May is zondag en maandag op een Arabisch-Europese top in Egypte, waar ze wederom zal proberen toezeggingen van de EU te krijgen, om zo de Brexiteers in haar eigen fractie mee te kunnen krijgen.