PostNL wil Sandd overnemen voor 130 miljoen euro

Bij een overname blijft nog één postnetwerk over in Nederland. Dat kan niet anders door de slinkende markt, zeggen de bedrijven.

Een sorteerder van Sandd. Bij het bedrijf werken 19.000 mensen, van wie 16.000 bezorgers.
Een sorteerder van Sandd. Bij het bedrijf werken 19.000 mensen, van wie 16.000 bezorgers. Foto Bart Maat/ANP

PostNL wil voor 130 miljoen euro concurrent Sandd volledig overnemen. De postbedrijven zijn het eens geworden over de overname en doen maandag melding bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zo hebben zij aangekondigd. Als die niet akkoord gaat, vestigen de bedrijven hun hoop op de politiek. Hoewel er na een fusie nog maar één postnetwerk resteert, zien de bezorgers door de slinkende markt namelijk geen alternatieven.

“Vanwege de alsmaar afnemende postvolumes in Nederland door digitalisering moeten we realistisch blijven”, zegt Sandd-directeur Ronald van de Laar maandag in een statement. “Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.” Ook voor PostNL is de overname belangrijk, stelt Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van het bedrijf. “De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen.”

Werkgelegenheid

De overname is “goed nieuws” voor de bezorgers van beide postbedrijven, stellen zij in een persbericht. De bezorgers van Sandd krijgen een baan aangeboden bij PostNL. Wat er met de overige medewerkers van het bedrijf gebeurt, zo’n drieduizend mensen, is maandag niet direct bekendgemaakt. Er wordt “gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen”.

Een aantal vakbonden was ook pleitbezorger van de zogenoemde consolidatie van de twee postbedrijven, met name om de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden in de toekomst op peil te houden. De markt krimpt met ongeveer 8 tot 10 procent per jaar. Bedrijven versturen nu nog relatief veel post, maar ook daar zal de digitalisering verder interen op de omzetten van de bezorgers.

Onder beleggers bestaan al lang zorgen over de krimpende postcijfers. Lees ook dit stuk uit december, toen de geruchten over een overname al de ronde deden: Gaat overname Sandd de koers van PostNL redden?

Monopolie

Als de overname doorgaat, krijgt PostNL nagenoeg een monopolie op de markt. Het bedrijf houdt er dan ook rekening mee dat de ACM niet akkoord gaat. De deal hoeft daarmee niet direct van de baan te zijn, benadrukte het bedrijf bij de bekendmaking, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) kan alsnog toestemming verlenen. De Tweede Kamer toonde zich daar in september voorstander van, en ook de staatssecretaris zelf liet doorschemeren daar zo nodig toe bereid te zijn.

De bedrijven bezorgden in 2018 samen 2,5 miljard poststukken, waarvan bijna 1,8 miljard door PostNL. De postbezorging was bij Sandd in 2018 goed voor een omzet van 201 miljoen euro, bij PostNL voor bijna 1,7 miljard euro. Door samen te gaan verwachten de bedrijven 50 tot 60 miljoen euro per jaar te besparen.

Pakketten

Bij Sandd werken 16.000 postbezorgers, bij PostNL 18.000. Het gaat daarbij om het postnetwerk verantwoordelijk voor brievenbuspost en geadresseerde tijdschriften. Het pakketbezorgingsnetwerk staat hier nu nog los van.

PostNL heeft in de laatste drie maanden van 2018 20 procent meer pakketten bezorgd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over het hele jaar steeg het volume zelfs met 22 procent, blijkt uit kwartaalcijfers die maandag werden gepresenteerd. De geadresseerde post kromp in 2018 juist met 10,7 procent. PostNL heeft in 2018 48 miljoen euro kostenbesparingen doorgevoerd. Dat programma zal overigens ook na de overname van Sandd worden voortgezet.

Deskundigen verwachten dat op langere termijn een aantal bezorgdiensten op één markt zal samenkomen. Bedrijven zouden dan niet alleen post en pakketjes kunnen bestellen, maar ook bijvoorbeeld maaltijden en diensten afleveren. Hoe die markt uiteindelijk precies vorm zal krijgen, is vooralsnog onzeker.