In beeld

In beeld: uitreiking van de Oscars

De eenennegentigste uitreiking van de Oscars bleek opmerkelijk korter zonder de traditionele openingsmonoloog. Grote prijzen gingen naar de films Bohemian Rhapsody en Green Book. Acteurs Rami Malek en Olivia Colman werden tot Beste Acteur en Actrice uitgeroepen.

Op sociale media was er zondagnacht veel lof voor de zwarte 'smokingjurk' van entertainer Billy Porter. Volgens velen was de genderneutrale jurk van Porter een opvallende en daarmee gewaagde keuze. Porter zelf stelde dat hij met zijn jurk met de gangbare opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid wilde spelen: "Met mijn kledingkeuzes wil ik mensen hun denken uitdagen: wat betekent dat eigenlijk, mannelijkheid?"
Foto Etienne Laurent / EPA
In het verleden werden komieken zoals Ellen DeGeneres uitgenodigd om het prestigieuze filmgala gedeeltelijk te presenteren. Voor de editie van dit jaar was comedian Kevin Hart gevraagd, maar hij trok zich terug na ophef over door hem geplaatste oude homofobe tweets.
Foto Mike Blake / Reuters
Jennifer Hudson, Tina Fey, Maya Rudolph en Amy Poehler. Het drietal verzorgde dit jaar de opening van de ceremonie en namen daarbij de chaotische aanloop naar de editie van 2019 op de hak. Zo werd een eerder aangekondigde nieuwe prijzencategorie alsnog ingetrokken en trok Hart zich terug als presentator. Plannen om de live-uitzending in te korten door uitreikingen ook tijdens de reclames door te laten gaan, werden geschrapt.
Foto Mario Anzuoni / Reuters
Regisseur Peter Farrelly met de cast van de grote winnaar, Green Book. In de feelgoodfilm reist een zwarte concertpianist met zijn witte chauffeur naar het zuiden van Amerika, dat op dat moment nog gesegregeerd is.
Foto Chris Pizello / AP
Misschien wel de opvallendste jurk van de avond: actrice Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?) presenteerde - zeer toepasselijk - de prijs voor het beste kostuumontwerp.
Foto Mike Blake / Reuters
Bohemian Rhapsody won zondagnacht de meeste prijzen, maar het beeldje voor beste film ging naar concurrent Green Book. Acteur Rami Malek, die in Bohemian Rhapsody de rol van zanger Freddie Mercury vertolkt, won desondanks de prijs voor beste mannelijke hoofdrol.
Foto Mario Anzuoni / Reuters
De grote winnaar bij de vrouwen was de Britse actrice Olivia Colman, voor haar rol in The Favourite. Hakkelend en huilend nam de actrice het beeldje in ontvangst. De Britse krant The Telegraph noemde de winst "de grote verrassing van de avond".
Foto Matt Petit / Reuters
Filmmaker Spike Lee viel in de prijzen met zijn sociaal bewogen misdaadfilm BlacKkKlansman, over een Afro-Amerikaanse agent die doordringt tot de Ku Klux Klan. De winst vierde hij door enthousiast in de armen van acteur Samuel L Jackson te duiken.
Foto Valerie Macon / AFP
Zangeres en actrice Lady Gaga en acteur Bradley Cooper zorgden samen voor een stille zaal tijdens een duet. De twee brachten samen Shallow uit de film A Star Is Born ten gehore. Met het nummer zelf sleepte Gaga overigens de prijs voor 'Best Original Song' in de wacht.
Foto Matt Sayles / Reuters
De vier grote winnaars: Rami Malek, Olivia Colman, Regina King (beste vrouwelijke bijrol) en Mahershala Ali (beste mannelijke bijrol) backstage. Internationale media prezen dit jaar de diversiteit onder de genomineerde acteurs en films.
Foto Mike Segar / Reuters