OM eist werkstraffen voor hacken van onder anderen Lil’ Kleine

De twee mannen richtten zich op accounts met veel volgers, zo kwam rapper Lil’ Kleine in beeld.

Rapper Lil' Kleine als coach bij het tv-programma The Voice of Holland.
Rapper Lil' Kleine als coach bij het tv-programma The Voice of Holland. Foto Sander Koning/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een werkstraf van 120 uur geëist tegen twee mannen die een reeks Instagram-accounts, onder meer die van rapper Lil’ Kleine, hebben gehackt. Justitie eist ook celstraffen van 32 en 20 dagen, maar deze hebben de mannen al uitgezeten na hun arrestatie in 2016.

Het duo, Romeo V. (22) en Sebastian B. (21), achterhaalde inloggegevens van populaire accounts via phishingmails. Hun slachtoffers werden automatisch gekozen: de mannen gebruikten een zogenoemde scraper om accounts met meer dan honderdduizend volgers te selecteren. Zo kwam rapper Lil’ Kleine in beeld. Ook tv-persoonlijkheid Zimra Geurts zou onder de slachtoffers zijn.

Lees ook: Schorre Lil’ Kleine is voor jonge fans Nederlandse Justin Bieber

Volgens het OM verdiende het duo ruim 42.000 euro met de praktijken. Ze verkochten de accounts door aan derden, plaatsten (betaalde) advertenties en verkochten ‘shoutouts’. De officier van justitie sprak van “een grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers” omdat de mannen veel privacygevoelig materiaal konden bereiken.

De mannen hebben in de rechtbank van Dordrecht spijt betuigd en volgens de officier “laten zien hard te willen werken aan een toekomst zonder criminaliteit”. Daarom acht het OM een zwaardere straf niet nodig.