Brieven

Brieven

20 februari beschreef NRC „hoe Europa zich verslikte in Maidan” (Hoe de Maidan-opstand Europa schokte). De avond ervoor kreeg Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) in het radioprogramma Bureau Buitenland de vraag voorgelegd waarom de EU zich zo misrekend heeft . „Je weet niet alles”, was zijn antwoord. Hij was één van de Europese hoofdrolspelers in februari 2014 op Maidan. Je kunt inderdaad niet alles weten, zeker niet als het over de toekomst gaat. Maar als het over het verleden gaat, kun je een heel eind komen. In elk standaard geschiedenisboek over Oekraïne is te lezen over de eeuwenoude verbondenheid met Rusland. Kiev werd rond 900 beschouwd als „de moeder van de steden van de Roes”, de basis van het latere Rusland. De orthodoxe kerk had eerst zijn zetel in Kiev en verhuisde pas later naar Moskou. Oekraïne is eeuwenlang deel geweest van Rusland, vanaf 1700 van het tsarenrijk en na de revolutie van 1917 van de Sovjet-Unie. Politiek, cultureel noch religieus is Oekraïne vergelijkbaar met andere voormalige staten in de Russische invloedssfeer. Alleen met deze kennis is de Russische opstelling t e begrijpen. Evalueren wat er was misgegaan vond Van Baalen in het radio-interview maar „bureaucratisch”. Een boek lezen over de complexe Oekraïense geschiedenis, is wel het minste dat hij kan doen.