Brieven

Brieven 25/2/2019

Struikroverij

Notariële ontucht

Het redactionele commentaar van woensdag over de milde behandeling van de „struikrovende” notaris door een tuchtcollege , legt de vinger op een zeer zere plek (Juist als ‘struikroverij’ algemene praktijk is, deugt het niet, 20/2). Niet voor het eerst straft de notariële tuchtrechter een collega verhoudingsgewijs mild . Ons tuchtrecht kan leiden tot willekeur, rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid. Doordat collega’s elkaar berechten, behoort zowel bevoordeling als benadeling tot de mogelijkheden. Gelijke monniken dienen dezelfde kappen te krijgen. Ons tuchtrecht verdient een intensieve evaluatie en vernieuwing. Ik denk dat de instelling van een specialistische tuchtrechter, zonder actieve beroepsgenoten, het overwegen waard is. Onze beroepsgroep bestaat voor het overgrote deel uit hardwerkende en integere collega’s. Wij verdienen een zuivere en faire tuchtrechtspraak die de eer en waardigheid van ons ambt recht doet.


notaris

Consumentenvertrouwen

Van Rusland tot China

Vraag: waarom daalt het vertrouwen van consumenten (Consumentenvertrouwen voor het eerst in jaren negatief, 21/2)? Mijn antwoord: omdat consumenten mensen zijn. Hun stemming wordt beïnvloed door het klimaatprobleem, door de vrees voor de komst van meer vluchtelingen en door internationale ontwikkelingen zoals toenemende invloed van China en spanningen met Rusland.

Sylvana Simons

Mondig

Ik krijg de indruk dat Clarice Gargard het nodig vindt om steeds Sylvana Simons ‘in bescherming te nemen’ (De ondankbare zwarte vrouw een lesje leren, 21/2). Ik denk dat Sylvana Simons mondig genoeg is om voor zichzelf op te komen.

Antisemitisme

Keihard optreden

NRC publiceerde 20 februari over antisemitisme (Onder de keurige jas van dat -isme gaat Jodenhaat schuil ). Het antisemitisme in Europa neemt toe, maar mensen lijken er niet heel verontwaardigd over. Joden voelen zich nog steeds niet veilig. Het hoofdredactioneel commentaar stelt dat scholen er meer aandacht aan moeten besteden. Ik zit zelf in vwo 4, maar heb nog niet veel over antisemitisme geleerd op school . Dit probleem moet meer aandacht krijgen. En dat is niet genoeg. Ik vind dat er keihard moet worden opgetreden tegen antisemitisme. Het mag niet inslijten in de Nederlandse cultuur. Discriminatie is op geen enkele manier toegestaan. Het begint met haat en het eindigt met moord.


leerling Calvijn College

Financiën

Een spaarzaam leven

Ik leef spaarzaam om een eventueel wegvallen van werk zonder toeslagen te kunnen opvangen. Maar mijn spaargeld verdampt door het wegvallen van de rente én door de ongewijzigde belasting op ‘vermogen’. Daar word ik somber van. Ik lees de NRC en kom dagelijks verkeerd lopende of onafgemaakte zinnen tegen. Daar word ik helemaal somber van. W aar ik het meest van somber is dat iedereen zo moppert over van alles en nog wat, terwijl we in een van de rijkste landen wonen.

Correcties/aanvullingen

Allende

In de graphic bij het artikel Wieden in de achtertuin (16/2, W2-3) staat dat de Chileense president Salvador Allende bij een coup in 1973 werd vermoord. Hij pleegde echter zelfmoord.

Speelgoed

In Ook laatste speelgoedketen in Nederland staat op omvallen (22/2, p. 6) stond dat Intertoys de laatste grote speelgoedketen van Nederland is. Dat is onjuist. Met zo’n 90 franchisewinkels is Top1Toys ook een keten van formaat.

Cocaïne

In het artikel De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland ( 23/2, p. 25-29) staat dat Ridouan T. aan Rico R. vertelde dat hij alle advocatenrekeningen zal betalen voor een vriend die op dat moment vastzit in Ierland. Dat moest omgekeerd zijn: Rico vertelde juist aan Ridouan T. dat hij die kosten zou betalen.