In beeld

Parlementsverkiezingen in Moldavië, opkomst lager dan vijftig procent

Drie miljoen Moldaviërs mochten zondag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Er waren drie favorieten in de race: de pro-Russische Socialistische Partij, waarvan de oud-partijleider in 2016 president werd, de regeringspartij de Democratische Partij, en de pro-Europese groep, ACUM.
Er mochten meer dan drie miljoen mensen naar de stembus. Mensen die slecht ter been zijn kunnen worden bezocht door een mobiele stembus. Toen de stembussen om 21:00 sloten, bleek de opkomst 49 procent.
Foto Daniel Mihailescu/AFP
De regeringspartij, de Democratische Partij, heeft in de aanloop naar de verkiezingen veel steun verloren door corruptieschandalen en toenemende armoede in het Oost-Europese land.
Foto Vadim Ghirda/AP
Een vrouw haalt haar identiteitspapieren tussen haar dekens vandaan om bij een mobiele stembus te stemmen. Ze woont in het dorpje Stolniceni, enkele tientallen kilometers van de hoofdstad Chisinau.
Foto Vadim Ghirda/AP
De Moldavische president Igor Dodon spreekt de media toe nadat hij zijn stem heeft uitgebracht in de hoofdstad.
Foto Dumitru Doru/EPA
Een oudere vrouw heeft stof om haar schoenen gewikkeld om niet uit te glijden op de gladde ondergrond, onderweg naar de stembus. De temperatuur schommelde zondag tussen de -2 en 7 graden.
Foto Andreea Alexandru/AP
De verkiezingen zijn door 340 internationale waarnemers geobserveerd. Voor de verkiezingen zijn er 168 nep-Facebookaccounts en 28 pagina's offline gehaald die verdacht werden van het proberen te beïnvloeden van kiezers. Hoewel oppositiepartij ACUM deze verkiezingen het "meest ondemocratisch in de geschiedenis van Moldavië" noemde, zijn er vooralsnog geen aanwijzingen voor grootschalige stembusfraude.
Foto Vadim Ghirda/AP
De voormalig Sovjetrepubliek tekende in 2014 een associatieverdrag met de EU. Hoewel dit een stapje richting Europa leek, is het land nog verdeeld over welke kant het op moet kijken voor de toekomst: Rusland of Europa?
Foto Vadim Ghirda/AP
"Ik sta klaar om morgen te vertrekken. Als dezelfde corrupte groepen aan de macht blijven, vertrek ik naar Roemenië", zei iemand (niet afgebeeld) tegen persbureau AFP. Zo'n tachtig procent van de Moldaviërs heeft als moedertaal Moldavisch, wat een andere naam is voor Roemeens.
Foto Vadim Ghirda/AP
In Moldavië is een kloof ontstaan tussen twee politieke stromingen. De pro-Russische, vertegenwoordigd door de Socialistische Partij, en de pro-Europese, verkiesbaar door de politieke groepering ACUM. De zittende president, Igor Dodon, valt in de eerste categorie en was tot 2016 partijleider van de socialisten.
Foto Vadim Ghirda/AP
De pro-Europese oppositiepartij ACUM heeft voor de verkiezingen aangekondigd geen coalitie te willen vormen met één van de twee andere grote partijen.
Foto Vadim Ghirda/AP
De stemmen, uitgebracht op papier, worden na 9 uur 's avonds geteld. De opkomst was lager dan vier jaar geleden, toen 54 procent van de stemgerechtigden een stembiljet invulde. Veel Moldaviërs wonen en werken in het buitenland, wat mogelijk invloed heeft op het aantal stemmers.
Foto Vladislav Culiomza/Reuters
Foto Dumitru Doru/EPA