Kaping vliegtuig Bangladesh verijdeld, kaper gedood

Personeel merkte verdacht gedrag op bij een passagier, waarop de Boeing 737 een noodlanding maakte. Na een vuurgevecht op het vliegveld werd de kaper door het Bengaalse leger gedood.

Het vliegtuig op het Shah Amanat International Airport in Chittagong in Bangladesh.
Het vliegtuig op het Shah Amanat International Airport in Chittagong in Bangladesh. Foto via AFP

Tijdens een passagiersvlucht vanuit Bangladesh naar Dubai is zondag een kaappoging verijdeld. Dat heeft een functionaris van de luchtmacht van Bangladesh op de Bengaalse televisie gezegd, aldus persbureau AP. De vermoedelijke kaper is door het Bengaalse leger gedood na een noodlanding. Volgens de autoriteiten ging het om een poging tot een terroristische daad.

De vlucht van de staatsluchtvaartmaatschappij Biman Bangladesh Airlines vertrok zondagmiddag vanuit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, naar Dubai, een van de Verenigde Arabisch Emiraten. Kort na vertrek merkte een personeelslid “verdacht gedrag” op bij een Bengaalse passagier, waarop de Boeing 737 een noodlanding maakte op het vliegveld van de stad Chittagong, in het zuiden van Bangladesh.

Zwaargewonde verdachte

Op het vliegveld van Chittagong eiste het daar aanwezige leger dat de verdachte zich over zou geven. Die weigerde dat en opende het vuur, waarop de militairen terugschoten. Na het vuurgevecht werd de vermoedelijke kaper zwaargewond gearresteerd. Niet veel later, onderweg naar het ziekenhuis, overleed hij aan zijn verwondingen.

Onder de ruim 140 passagiers en zeven personeelsleden aan boord van de Boeing zouden geen gewonden zijn gevallen. Volgens de autoriteiten kwam de verdachte “geestelijk instabiel” over, onder meer omdat hij na zijn arrestatie om een gesprek met de minister-president van Bangladesh vroeg.