Willem II wint verrassend van AZ, Ajax wint en nadert PSV

Feyenoord pakte eerder op zondag een punt uit bij PSV. Door de 1-5 winst van Ajax bij ADO Den Haag zijn de Amsterdammers koploper PSV tot op twee punten genaderd.

Daniel Crowley van Willem II na zijn goal in de 29ste minuut.
Daniel Crowley van Willem II na zijn goal in de 29ste minuut. Foto Jeroen Putmans/VI Images

Willem II heeft zondagavond thuis verrassend met 2-1 gewonnen van AZ, de nummer vier van de eredivisie.

De Tilburgers, die door de winst naar de tiende plek in de competitie klommen, waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Al in de 13e minuut kwamen ze op voorsprong, toen de Griekse aanvaller Marios Vrousai de bal langs AZ-keeper Marco Bizot kopte.

Voor het matig spelende AZ bleef het een lastige pot in Tilburg. Een kwartier na de openingstreffer was het opnieuw raak voor Willem II. De Britse middenvelder Daniel Crowley schoot van dichtbij raak na een voorzet van Damil Dankerlui.

In de tweede helft verruilde AZ-trainer John van den Brom verdediger Ricardo van Rhijn door aanvaller Bjørn Johnsen. AZ ging daarop iets aanvallender spelen, maar wist nog steeds niet te overtuigen. Wel scoorden de Alkmaarders in de 78ste minuut via Guus Til de 2-1. De goal luidde een spannende slotfase in, maar AZ wist niet meer langszij te komen.

PSV - Feyenoord: 1-1

Feyenoord en PSV hebben in de onderlinge topper in Eindhoven 1-1 gelijk gespeeld. Door de winst van Ajax eerder op zondag zijn de Amsterdammers dichterbij koploper PSV gekomen. Het verschil is nu nog maar twee punten.

Feyenoord begon sterk in Eindhoven. In de 29ste minuut leidde het dominante spel tot een kans van Tonny Vilhena, maar PSV-keeper Jeroen Zoet wist het schot van de Feyenoorder te keren. Iets later schoot Nicolai Jørgensen net over het doel van Zoet.

Ook na de rust bleven de Rotterdammers de bovenliggende partij, met in de 52ste minuut opnieuw een kans voor Jørgensen. De Deense spits schoot vanuit een moeilijke hoek en vond opnieuw PSV-keeper Zoet. Zeven minuten later brak PSV-er Steven Bergwijn door, waarna Sven van Beek van achteren aan de noodrem trok: hij hield Bergwijn op volle snelheid even vast. Scheidsrechter Dennis Higler stuurde Van Beek er met rood af.

Toch was het Feyenoord dat - met tien man - in 71ste minuut op voorsprong kwam, door een hard schot van Jørgensen, die van zo’n twintig meter de bal er via de binnenkant van de paal inschoot. Het feestje voor de Rotterdammers was echter van korte duur. Nog geen minuut later trok PSV’er Hirving Lozano de stand alweer gelijk. De Mexicaan werkte een hoge voorzet van links met zijn knie in de linkerbovenhoek van het doel.

Het werd nog een spannende slotfase, met kansen voor beide teams. Vooral Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer moest nog een aantal keer in actie te komen, maar de stand bleef gelijk: 1-1.

ADO Den Haag - Ajax: 1-5

Eerder op zondag wist Ajax met flinke cijfers te winnen van ADO Den Haag. Na een moeizame start voor de Amsterdamse club werd het in de hofstad 1-5.

In de beginfase kreeg Ajax meerdere kansen, maar de openingstreffer werd gemaakt door El Khayati van ADO. Hij wist te scoren uit een corner in de 36ste minuut. Donny van Beek schoof na drie minuten echter al de gelijkmaker binnen en in de extra tijd van de eerste helft benutte Dusan Tadic een strafschop. Die penalty, bij een stand van 1-1, werd door scheidsrechter Jeroen Manschot toegekend na tussenkomst van de VAR.

Na rust liep Ajax, ondanks druk van de thuisploeg, verder uit door doelpunten van Hakim Ziyech (tweemaal) en Kasper Dolberg. Met de uitslag in de uitwedstrijd is Ajax verder ingelopen op eredivisiekoploper PSV. Het verschil tussen de ploegen is nu nog één punt. PSV speelt later op zondag in Eindhoven tegen Feyenoord.

Protest Ajax-fans

De politie in Den Haag hield zondagmiddag, terwijl de wedstrijd gespeeld werd, enkele ADO-supporters vast op het Malieveld. De ADO-fans waren daar naartoe gekomen om Ajax-fans op te wachten, die wilden demonstreren omdat zij al jaren uitwedstrijden bij ADO niet mogen bijwonen. De politie noemde de sfeer op het Malieveld zondagmiddag “grimmig” en hield de ADO-supporters daar tot het einde van de wedstrijd. De gemeente Den Haag verplaatste de demonstratie van de Ajax-fans naar een andere locatie bij het Internationaal Strafhof.

Correctie (26 februari 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd een keer Zoet aangehaald als Feyenoord-keeper. Dat is veranderd naar PSV-keeper.