Gesloten liveblog

Teruglezen: Guaidó probeert tevergeefs hulpgoederen Venezuela in te krijgen

Interim-president Guaidó wil zaterdag 200 ton aan - vooral uit de VS afkomstige - hulpgoederen vanuit Colombia de Venezolaanse grens over brengen. President Maduro houdt dat al een paar weken tegen. De spanningen bij de geblokkeerde grensovergangen lopen op. NRC bericht hier over de laatste ontwikkelingen.

Dit gebeurde er vandaag

We sluiten dit blog af. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen vandaag in de Venezolaanse crisis:

  • Interim-president Juan Guaidó stuurde vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Colombia richting de grens met Venezuela. Ze kwamen het land niet in, want op twee grensbruggen werden de trucks tegengehouden door Venezolaanse troepen. Er ontstonden botsingen tussen demonstranten en ordetroepen, maar doden vielen daar voor zover bekend niet. Drie trucks met hulpgoederen brandden uit.
  • Ook bij de Venezolaans-Braziliaanse grens probeerden hulpvrachtwagens het land binnen te komen. Dat lukte evenmin: twee trucks kwamen stil te staan tussen de douaneposten van Brazilië en Venezuela in. Bij ongeregeldheden in een nabijgelegen Venezolaanse plaats kwamen ten minste twee anti-regeringsdemonstranten om.
  • Van massale desertie door Venezolaanse militairen, waarop van tevoren gehoopt was door het kamp-Guaidó, was geen sprake. Ruim twintig militairen en politiemensen liepen over en leverden zich uit aan de Colombiaanse politie.
  • President Nicolás Maduro was onverminderd woedend over de noodhulp, die hij categorisch afwijst en ziet als een Amerikaanse poging zijn regering omver te werpen. Bij een speech in de hoofdstad Caracas zei Maduro alle banden met Colombia te verbreken, uit onvrede over de steun die dat land aan Guaidó geeft. De Colombiaanse president Iván Duque is volgens Maduro een "duivel".

'Maduro kon banden niet verbreken, want die waren er niet'

De Colombiaanse vicepresident Marta Lucía Ramírez heeft gereageerd op de aankondiging van de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat hij alle banden met Colombia verbreekt. "Maduro kan geen diplomatieke relaties verbreken die Colombia helemaal niet met hem heeft", aldus Ramírez op Twitter. Volgens haar is Maduro "slechts een dictator" die het presidentieel paleis in Caracas bezet houdt.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo laat blijken niet onder de indruk te zijn van Maduro's woorden. Colombia erkent volgens hem niet de legitimiteit van de "tiran Maduro". "Colombia erkent wel president Guaidó", aldus de bewindsman. Naast Colombia beschouwen nog zo'n vijftig landen wereldwijd Guaidó als legitiem staatshoofd van Venezuela.

Twitter avatar mluciaramirez Marta Lucía Ramírez Querida @patriciajaniot Maduro no puede romper relaciones diplomáticas que Colombia no tiene con él. Nuestro gobierno no ha nombrado embajador allá ni reconocemos embajador de Maduro pues su mandato terminó el 9 de enero. Es un simple dictador que ocupa por la fuerza Miraflores https://t.co/ze1NGfVfng

 

Twitter avatar CarlosHolmesTru Carlos Holmes Trujillo La designación que me ha hecho el Presidente electo @IvanDuque , la cual agradezco infinitamente, me honra y compromete aún más a seguir trabajando con ahínco en la defensa y promoción de los intereses de Colombia

Doden bij ongeregeldheden in buurt Braziliaanse grens

In het Venezolaans dorp Santa Elena de Uairén, bij de Braziliaanse grens, zijn zeker twee doden gevallen, meldt persbureau Reuters. Volgens een verslaggever van The Guardian en een Venezolaanse ngo Foro Penal zijn er vier doden gevallen bij de gevechten in het plaatsje. Foro Penal zegt dat de slachtoffers vielen doordat leden van een chavistische burgermilitie het vuur openden op anti-regeringsdemonstranten.

Santa Elena de Uairén ligt vlak bij de grensovergang met Brazilië waar sinds een paar uur twee trucks met hulpgoederen stil staan. Interim-president Guaidó liet aanvankelijk weten dat de vrachtwagens Venezuela waren binnengekomen. Later bleek dat ze vast staan tussen de douaneposten van Venezuela en Brazilië bij de Braziliaanse plaats Pacaraima. Duizenden demonstranten eisen bij de grensovergang dat de vrachtwagens worden doorgelaten.

Impasse op grensbruggen

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de noodhulp uit Colombia snel Venezuela in zal komen. Bij twee van de drie grensbruggen staan trucks met hulpgoederen stil, omdat Venezolaanse militairen en ordetroepen weigeren ze binnen te laten. De derde grensovergang - bij de Las Tienditas-brug - is onbegaanbaar omdat de weg daar volledig is geblokkeerd met vrachtwagens en zeecontainers.

Bij de andere twee bruggen leveren ordetroepen van het Maduro-regime strijd met demonstranten die op de hand van de oppositie zijn. De demonstranten gooien stenen, terwijl de regeringstroepen terugschieten met rubberkogels en traangas. Berichten over aantallen gewonden zijn er nog niet. Af en toe maken Venezolaanse militairen de oversteek, om zich over te geven aan de Colombiaanse politie. In totaal zouden zich zaterdag volgens persbureau Reuters 23 deserteurs hebben gemeld.

Hulpvrachtwagens gaan in vlammen op

Drie vrachtwagens met hulpgoederen zijn bij de een van de bruggen aan de Colombiaans-Venezolaanse grens uitgebrand. Dat laten beelden van de Colombiaanse tv-zender NTN24 zien. Omstanders haalden nog wat dozen met hulpgoederen uit de brandende trucks, maar veel spullen zijn ogenschijnlijk verloren gegaan. Interim-president Guaidó spreekt van een "verachtelijke daad".

Onbekend is hoe de vrachtwagens in brand zijn gevlogen. Volgens NTN24 zijn door ordetroepen afgevuurde traangasgranaten de oorzaak. De branden ontstonden op de Francisco de Paula Santander-brug, de meest noordelijke van de drie grensbruggen bij Cúcuta.

#URGENTE PNB quema tres camiones de ayuda humanitaria al lanzar bombas lacrimógenas contra la caravana de voluntarios #23Feb / vía @luisgonzaloprz #23Feb pic.twitter.com/ahTGTzjaKo

— NTN24 Venezuela (@NTN24ve) 23 februari 2019

#ATENCIÓN Ciudadanos intentan salvar parte de la ayuda humanitaria que fue incendiada por funcionarios de la PNB en el puente Santander, Ureña #23Feb pic.twitter.com/tIyJiaJ8Vb

— NTN24 Venezuela (@NTN24ve) 23 februari 2019

Video: verslag vanaf de grens

NRC-correspondent Nina Jurna doet verslag vanaf de grensovergang op de Simón Bolívar-brug. Er wordt geschoten met rubberkogels door de politie - en met scherp door burgermilities op de hand van Maduro.

Kort verslag vanaf Simon Bolivarbrug pic.twitter.com/P655ZUo7ul

— Nina Jurna (@NinaJurna) 23 februari 2019

Maduro verbreekt diplomatieke banden met Colombia

De Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft aangekondigd dat hij de banden tussen zijn land en Colombia gaat verbreken. De Colombiaanse ambassadeur moet het land verlaten. Tijdens een toespraak in de hoofdstad Caracas sprak hij zijn woede uit over de steun van de Colombiaanse president Iván Duque aan interim-president Juan Guaidó.

"Mijn geduld is op, ik kan er niet meer tegen", zei Maduro volgens persbureau Reuters. "We kunnen niet meer toestaan dat Colombiaans grondgebied wordt gebruikt voor aanvallen op Venezuela. Daarom heb ik besloten onze politieke en diplomatieke relatie met de fascistische regering van Colombia te beëindigen."

Maduro stak een tirade af tegen Duque, meldt El País, waarbij hij de president vergeleek met een boosaardige pop uit een bekende horrorfilm:

"Je bent de duivel, Iván Duque, en je zult van binnen branden. Chucky! We zullen hem zien vallen."

Maduro tijdens zijn toespraak in Caracas. Foto Yuri Cortez/AFP

Guaidó pronkt op sociale media met overlopers

Interim-president Guaidó laat op Twitter trots de Venezolaanse militairen zien die naar zijn kamp zijn overgelopen. Zo plaatste hij vanmiddag een filmpje waarin vijf militairen hem salueren en erkennen als hun leider. "Venezolaanse soldaten, de boodschap is duidelijk: doe wat de grondwet u opdraagt", schrijft Guaidó.

Los soldados con quienes he hablado han respondido a su deseo de vida y futuro para sus hijos que el Usurpador no les garantiza.

Soldado venezolano, el mensaje es claro: haz lo que te manda la Constitución. Habrá amnistía y garantías para quienes se pongan del lado del pueblo. pic.twitter.com/pvbbVbXWFt

— Juan Guaidó (@jguaido) 23 februari 2019

In een andere Tweet besteedde Guaidó aandacht aan vrouwelijke Venezolaanse soldaten, die huilend op video waren vastgelegd toen een activist hen smeekte de hulpgoederen door te laten. Volgens Guaidó zijn de vrouwen inmiddels gedeserteerd. Bekijk hieronder de beelden:

Funcionarias de la PNB lloran ante el llamado de los voluntarios para que dejen pasar la ayuda humanitaria. Esto es en Táchira. Ha salido en CNN en español. pic.twitter.com/xOUOrmHZ4m

— Alicia Hernández (@por_puesto) 23 februari 2019

Curaçao stuurt voorlopig nog geen hulpgoederen

Curaçao gaat alleen hulpgoederen naar Venezuela sturen als dat land ze ook zonder problemen binnenlaat. Dat heeft de regering van het eiland laten weten, aldus persbureau ANP.

Het Nederlandse kabinet maakte vorige week bekend dat het samen met de Curaçaose regering heeft besloten van het eiland een doorvoerhaven te maken voor hulp aan Venezuela. De eerste goederen kwamen eerder deze week aan.

'Nog geen hulpgoederen Braziliaanse grens over'

Een journalist van persbureau AP meldt dat er nog geen trucks met hulpgoederen vanuit Brazilië Venezuela zijn binnengereden. Interim-president Guaidó meldde dat eerder wel op Twitter. Volgens de AP-journalist staan twee vrachtwagens vast bij de Venezolaanse grens.

'Konvooi ook tegengehouden bij andere brug'

Ook op één van de andere bruggen, de Francisco de Paula Santander-brug, zouden de vrachtwagens zijn tegengehouden. Parlementariër en oppositielid Yanet Fermín twittert dat het konvooi op "sterke tegenstand" kon rekenen. Volgens haar zijn er minstens zes gewonden gevallen, onder wie een minderjarige.

Twitter avatar DipYanetFermin Yanet Fermín Fuerte represión en el Puente San Francisco de Paula - Ureña, hasta el momento más de 6 heridos y un menor de edad.

'Grimmige sfeer bij grens'

Ook NRC-correspondent Nina Jurna heeft gezien dat de trucks zijn aangekomen bij de Simón Bolívar-brug, een van de grensovergangen tussen Colombia en Venezuela. Volgens haar hangt er een "grimmige sfeer". De Venezolaanse ordetroepen schieten nog altijd met traangas.

Volgens persbureau AFP zouden vier trucks zich momenteel bij de grensovergang in kwestie bevinden. Guaidó tweette zojuist dat de trucks "zich al op Venezolaans grondgebied bevinden". Wat hij daarmee bedoelt is niet helemaal duidelijk: hij stuurde een foto mee van vrachtwagens die voor een linie Venezolaanse troepen staan. Bovendien schreef hij ook dat Venezuela "de doorgang blokkeert".

¡Atención Venezuela!

Anunciamos que los camiones de la ayuda humanitaria provenientes de Colombia ya están en territorio venezolano.

El régimen usurpador está impidiendo su paso.

No podrán con nuestra decisión irreversible de vivir en libertad.

#23FAvalanchaHumanitaria pic.twitter.com/PBFJnRnaJm

— Juan Guaidó (@jguaido) 23 februari 2019

Video: hulptrucks en juichende Venezolanen

NRC-correspondent Nina Jurna is ter plekke bij de grensovergang, en filmde daar de met juichende Venezolanen overspoelde trucks. De mensen zijn van plan om met de trucks mee te rijden de grens over, zegt Jurna. "Als de militairen dit zien, lijkt mij het stug dat ze het vuur gaan openen."

Eerste vrachtwagen met hulpgoederen is de Braziliaanse grens over. Deze mensen willen proberen om met de spullen de grens hier in Cúcuta over de gaan pic.twitter.com/64OBMwQkCL

— Nina Jurna (@NinaJurna) 23 februari 2019

'Konvooi arriveert bij grensbrug'

Volgens journalist Dylan Baddour zijn de vrachtwagens van het hulpkonvooi inmiddels aangekomen bij de Simón Bolívar-brug, de meest zuidelijke grensovergang bij de Cúcuta.

The aid convoy has arrived at the Simon Bolivar bridge, piled with people. Venezuelan authorities continue to fire tear gas on the other side. Organizers here insist they will form a human chain to cross the aid regardless. pic.twitter.com/FYmR2Xx9mE

— Dylan Baddour (@DylanBaddour) 23 februari 2019

Ook onrust in Caracas

Het is niet alleen onrustig aan de Venezolaanse grens, maar ook in hoofdstad Caracas. Duizenden demonstranten zijn daar zaterdag de straat op gegaan, meldt persbureau AP. Het gaat om betogingen van aan de ene kant Maduro-supporters, en aan de andere kant tegenstanders van diens regime.

De aanhangers van Maduro liepen in een optocht met duizenden deelnemers naar het centrum van de stad, waarbij ze begeleid werden door blaasorkesten. Ondertussen verzamelde een kleiner aantal oppositiegezinde Venezolanen zich bij een legerbasis in Caracas. Ze riepen de militairen op over te lopen naar de kant van interim-president Guaidó.

Foto Eduardo Verdugo/AP

Liften op hulptrucks

Aanhangers van Guaidó rijden mee op een truck met hulpgoederen die vanuit Cúcuta onderweg is naar de Venezolaanse grens. Foto Marco Bello/Reuters

'Meer Venezolaanse militairen lopen over'

Volgens een journalist van de Britse krant The Guardian zijn er in het afgelopen half uur nog twee Venezolaanse militairen overgelopen:

This is a member of the Venezuelan armed forces who just defected and crossed to the Colombian side. Second time in last 10 minutes. Police have protected him. Tear gas shots continue. pic.twitter.com/KHdzViyeYN

— Dylan Baddour (@DylanBaddour) 23 februari 2019

De situatie tot nu toe

  • Interim-president Guaidó heeft vanuit Cúcuta (Colombia) ten minste veertien trucks met hulpgoederen naar de grens met Venezuela gestuurd. Onbekend is wanneer de vrachtwagens daar zullen aankomen. De uiteindelijke bestemming van de goederen is Ureña, net over de Venezolaanse grens.
  • Er zijn drie bruggen ten oosten van Cúcuta waar het konvooi de grens kan oversteken. Volgens de Colombiaanse regering zijn de vrachtwagens onderweg naar de meest zuidelijk gelegen brug. Daar zouden de spullen dan via een menselijke keten naar de overkant worden gebracht.
  • De grote vraag is hoe de Venezolaanse troepen bij de grensovergangen zullen reageren als de trucks aankomen. Van president Maduro mogen ze de hulp onder geen beding binnenlaten. Guaidó heeft hen daarentegen opgeroepen geen weerstand te bieden en de goederen te laten passeren. Eerder op zaterdag zijn vier Venezolaanse militairen bij de grensbruggen gedeserteerd.
  • Het kwam al tot ongeregeldheden tussen Venezolaanse demonstranten en de autoriteiten. Bij de bruggen vuurden ordetroepen traangas af op oppositieleden en activisten die klaar stonden om de hulpgoederen in ontvangst te nemen. En in Ureña braken gevechten uit tussen boze burgers en de oproerpolitie.
  • Elders, bij de grens met Brazilië, zouden er al wél hulpgoederen Venezuela zijn binnengekomen. Guaidó liet weten dat ten minste één truck daar de grens is gepasseerd.

'Menselijke keten' moet hulpgoederen grens over brengen

Wanneer de trucks met hulpgoederen arriveren bij de grens tussen Colombia en Venezuela, worden ze via een menselijke keten het land van president Maduro binnengedragen. Dat heeft de Colombiaanse regering laten weten, aldus persbureau Reuters.

De trucks zouden onderweg zijn naar de Simón Bolívar-brug, de meeste zuidelijke van de drie grensbruggen bij Cúcuta. In die Colombiaanse grensplaats ligt de 200 ton aan hulpgoederen opgeslagen die vooral de VS aan Venezuela hebben gestuurd.

De doorgang voor de vrachtwagens wordt bemoeilijkt doordat de bruggen zijn geblokkeerd door Venezolaanse militairen. De Las Tienditas-brug is zelfs gebarricadeerd met zeecontainers.

In Beeld: Rellen in Ureña, Venezuela

'Eerste hulp is Venezuela binnengekomen via Brazilië'

Terwijl bij de Colombiaans-Venezolaanse grens de trucks met hulpgoederen nog op weg zijn, zou vanuit Brazilië al een eerste levering met voedsel en medicijnen Venezuela zijn binnengekomen. Dat heeft interim-president Guaidó gezegd op Twitter.

Twitter avatar jguaido Juan Guaidó ¡Atención Venezuela! Anunciamos oficialmente que YA ENTRÓ el primer cargamento de ayuda humanitaria por nuestra frontera con Brasil. ¡Esto es un gran logro, Venezuela! ¡Seguimos! #23FAvalanchaHumanitaria

Een parlementariër van de oppositie verklaarde volgens persbureau Reuters ook dat de hulpgoederen de grens over zijn gebracht. Onduidelijk is volgens Reuters nog wel hoe ver de spullen het land van president Maduro ingebracht kunnen worden. De eerste truck zou zich namelijk al wel op Venezolaanse bodem bevinden, maar nog niet door een douanepost zijn gekomen.

Guaidó op een truck met hulpgoederen aan de Colombiaanse kant van de Las Tienditas-brug. Foto Guillermo Muñoz/AFP

Dit zijn de grensbruggen in kwestie

Op de kaart hieronder zie je de drie bruggen bij de Colombiaanse grensplaats Cúcuta die momenteel door de Venezolaanse autoriteiten worden geblokkeerd. Alledrie zijn ze een potentiële route voor konvooien met hulpgoederen. Interim-president Guaidó bevindt zich in de buurt van de Las Tienditas-brug.

Guaidó: hulp is onderweg naar Venezuela

Interim-president Guaidó heeft trucks met hulpgoederen vanuit een pakhuis in Colombia naar de grens met Venezuela gestuurd. Het gaat om veertien trucks, zei hij ter plaatse in een toespraak die werd uitgezonden op live-videowebsite Periscope. "Hulp is rustig en vreedzaam op weg naar Venezuela om daar levens te redden", aldus Guaidó.

De vraag is hoe de Venezolaanse troepen bij de grens gaan reageren. Zij blokkeren de overgang op bevel van president Maduro, die de vooral uit de VS afkomstige hulp als een poging ziet zijn bewind omver te werpen.

Intussen hebben Venezolaanse ordetroepen opnieuw traangas afgevuurd op demonstranten, meldt persbureau Reuters. De betogers zouden parlementariërs en activisten zijn van de oppositie, die bij de grens klaarstonden om de uit Colombia afkomstige hulpgoederen te ontvangen.

Eerste Braziliaanse hulp arriveert bij grens

Ook aan de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn hulpgoederen gearriveerd. De eerste truck met voedsel en medicijnen, geleverd door de Braziliaanse regering, kwam zaterdag aan in de grensplaats Pacaraima. De vrachtwagen kon echter niet verder rijden, want Maduro heeft ook de Venezolaans-Braziliaanse grens laten sluiten.

Erneste Araujo, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, verwacht wel dat de hulp Venezuela uiteindelijk in zal mogen. "Het is heel opwindend om te zien dat de mensen zo graag hun vrijheid terug willen nemen en hun normale leven willen hervatten", zei hij volgens persbureau AP.

Interim-president bezoekt pakhuis met hulpgoederen

Guaidó bezocht samen met de Chileense president Sebastián Piñera en diens Colombiaanse collega Iván Duque een pakhuis in Cúcuta waar een deel van de hulpgoederen ligt opgeslagen. Officieel mag Guaidó Venezuela niet verlaten: president Maduro heeft hem een reisverbod opgelegd. Vrijdag negeerde hij dat verbod en stak hij de grens over, om het benefietconcert Venezuela Aid Live bij te wonen.

Guaidó, zaterdagmiddag terwijl hij op weg is naar een pakhuis met hulpgoederen voor Venezuela. Foto Marco Bello/Reuters

Guaidó arriveert op grensbrug

Interim-president Guaidó is inmiddels aangekomen bij een van de grensbruggen tussen Colombia en Venezuela. Het ging om de Las Tienditas-brug, ten zuidoosten van de Colombiaanse grensstad Cúcuta. NRC-correspondent Nina Jurna is ter plaatse en maakte er de volgende beelden van:

Zojuist is #JuanGuaidó aangekomen bjj de Las Tienditas brug waar de hulpgoederen liggen opgeslagen. Dat leverde chaotische taferelen op. De bedoeling is dat hier straks de goederen de grens over gaan pic.twitter.com/fGpE7J7tjE

— Nina Jurna (@NinaJurna) 23 februari 2019

Videobeelden: Venezolaanse militairen lopen over

Op YouTube zijn beelden opgedoken waarop de aanhouding door de Colombiaanse politie is te zien van drie Venezolaanse militairen, die op een brug tussen hun land en Colombia zijn gedeserteerd. Het drietal zou volgens persbureau AFP met een pantservoertuig door een gesloten hek heen zijn geramd op een van de grensbruggen. Op een andere brug zou nog een vierde militair zijn overgelopen.

In beeld: Nationale Garde zet traangas in

Demonstranten doen een beroep op de ordetroepen om hulpgoederen toe te laten. Persbureau Reuters meldt dat minstens drie reservisten deserteerden.
Foto Schneyder Mendoza/AFP
Demonstranten breken de barricades af.
Foto Juan Barreto/AFP
Foto Edgard Garrido/Reuters
De Venezolaanse Nationale Garde zet traangas en rubberen kogels in om de demonstranten te verdrijven.
Foto Juan Bareto/AFP
De gepantserde wagen waarmee de Venezolaanse soldaten de brug overstaken.
Foto Schneyder Mendoza / AFP
Twee Venezolaanse soldaten zijn aangehouden door de Colombiaanse politie, nadat ze een gepantserde wagen over de brug bij Cucuta reden.
Foto Schneyder Mendoza / AFP

Spanning bij Venezolaans-Colombiaanse grens loopt op

De Nationale Garde van Venezuela heeft zaterdagmiddag traangas en rubberkogels ingezet tegen demonstranten bij een gebarricadeerde brug bij grensstad Ureña, vlak bij Colombia. Dat meldt persbureau AP.

De Venezolaanse interim-president Juan Guaidó probeert zaterdagmiddag (Nederlandse tijd), met hulp van onder meer de Colombiaanse president Iván Duque, hulpgoederen de grensbrug tussen de twee landen over te krijgen.

President van Venezuela Nicolás Maduro weigert de westerse hulp categorisch, en wil deze laten tegenhouden door zijn troepen. Er wordt gevreesd voor geweld. Demonstranten proberen barricades af te breken of te omzeilen, maar stuiten daarbij op ordetroepen die loyaal zijn aan de regering. Persbureau AFP meldt dat een aantal militairen zijn overgelopen naar Colombia.

Paard van Troje

Volgens Maduro wil Guaidó samen met de VS de hulpgoederen binnenbrengen om zo een invasie te plegen. Er zou een Paard van Troje-achtig scenario achter de hulp zitten, denkt de regeringsleider. Het regime kondigde vrijdagavond "een volledige, tijdelijke sluiting” van de grens met Colombia.

Vrijdag werd bij de grensbrug een benefietconcert gegeven. Alle internationale aandacht daarvoor moet de duizenden vrijwilligers die de brug willen oversteken als het ware rugdekking geven. Juan Guaidó was ondanks het reisverbod dat de regering Maduro hem heeft opgelegd, één van de aanwezigen.