Kjeld Nuis wint 1.000 meter op WK sprint in Thialf, Verbij blundert

Nuis staat derde in het algemeen klassement. Kai Verbij zakte na een tegenvallende 1.000 meter naar de negende plek.

Kjeld Nuis na zijn duizend meter.
Kjeld Nuis na zijn duizend meter. Foto Peter Dejong/AP

Kjeld Nuis heeft zaterdag de eerste 1.000 meter gewonnen op het WK sprint in het Heerenveense Thialf. De olympisch kampioen op deze afstand reed 1.07,86 en liet hiermee de Japanse Masaya Yamada 0,17 seconden achter zich. De Rus Pavel Koelizjnikov werd derde, hij schaatste 1.08,06.

Nuis werd eerder op de dag negende op de 500 meter. In het algemeen klassement staat de schaatser van Team Jumbo-Visma nu op de derde plek. De Noorse titelhouder Havard Lorentzen staat op de tweede plek en Koelizjnikov leidt. Zondag worden de tweede 500 meter en 1.000 meter verreden in Heerenveen.

Verbij zakt in klassement

Kai Verbij maakte een goede start toen hij tweede werd op de eerste 500 meter. Hij reed 34,72 en verloor daarmee nipt van de Japanner Tatsuya Shinshama, die met 34,66 won. Koelizjnikov werd derde, hij schaatste de 500 meter in 34,74 seconden.

Op de 1.000 meter kon de wereldkampioen het echter niet waarmaken. Toen Verbij Koelizjnikov voorrang moest verlenen bij de laatste kruising, verloor hij veel snelheid. Hij eindigde op de tiende plek met een tijd van 1.09,21 en zakte daarmee van de tweede naar de negende plaats in het klassement.

Hein Otterspeer werd zevende op de 500 meter (34,92) en zesde op de 1.000 meter (1.08,67). Hij staat op de zevende plek in het algemeen klassement.

Lees ook: WK sprint: niet winnen en toch de beste zijn

Nao Kodaira neemt leiding bij vrouwen

Bij de vrouwen neemt de Japanse Nao Kodaira de leiding. Zij won de eerste 500 meter in 37,27 en werd vierde op de eerste 1.000 meter. Haar landgenoot Miho Takagi staat op plek twee, gevolgd door de Amerikaanse Brittany Bowe. Bowe heeft slechts één honderdste van een seconde voorsprong op Vanessa Herzog uit Oostenrijk.

Sanneke de Neeling deed het van de Nederlandse vrouwen het beste. Zij reed een persoonlijk record op de 500 meter en werd hier tiende. Op de 1.000 meter schopte ze het tot de vijfde plek, waardoor ze in het algemeen klassement steeg tot plaats zeven.

Nederlands kampioene sprint Jutta Leerdam staat na een tegenvallende eerste dag op de elfde plek. Letitia de Jong neemt plek dertien in. Zondag verrijden zowel de mannen als de vrouwen de tweede 500 meter en 1.000 meter.