Guaidó weet verrassend grens over te steken naar benefietconcert

Na het groots opgezette Venezuela Aid Live in Colombia wil oppositie-president Guaidó deze zaterdag tegen de zin van het Maduro-regime humanitaire noodhulp in Venezuela krijgen. Er wordt gevreesd voor geweld.

Zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó woont verrassend een deel van Venezuela Aid Live bij net over de grens in Colombia.
Zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó woont verrassend een deel van Venezuela Aid Live bij net over de grens in Colombia. Foto Mauricio Duenas Castadena/EPA

Juana Romario was naar eigen zeggen een van de eerste bezoekers toen het benefietconcert Venezuela Aid Live om tien uur ‘s ochtends begon. Zes uur later staat ze nog te dansen op de Las Tienditas-brug op de grens tussen Venezuela en Colombia. ,,Het is bloedheet, maar wanneer maken we dit nu mee? Zoveel goede artiesten en allemaal zijn ze solidair met mijn land”, zegt Romario terwijl ze ritmisch zwaait met haar Venezolaanse vlag en geniet van de Colombiaanse zanger Carlos Vives die zijn hits zingt.

Het benefietfestival in de Colombiaanse grensstad Cúcuta wordt deze vrijdag volgens de organisatoren door meer dan 300.000 mensen bezocht. Zelfs interim-president Juan Guaidó verschijnt nog kort bij het concert, ondanks het reisverbod dat de Venezolaanse leider Nicolás Maduro hem heeft opgelegd.

Deze zaterdagochtend (-middag in Nederland) wil Guaidó samen met onder meer de Colombiaanse president Iván Duque het startsein geven om met burgers humanitaire hulpgoederen de grens over te laten brengen. Het concert moet hier de opmaat toe vormen: alle internationale aandacht moet de duizenden vrijwilligers als het ware rugdekking geven. Maduro weigert de westerse hulp namelijk categorisch en wil deze laten tegenhouden door zijn troepen. Zijn regime reageerde vrijdagavond op Guaidó’s stunt met ,,een volledige, tijdelijke sluiting” van de grens met Colombia, afgekondigd door vicepresident Delcy Rodríguez.

Lees ook: Venezolanen hopen op hulp van de brug

Vives is een van de meer dan dertig Spaanstalige popgrootheden die optreden bij het het festival. ,,We mogen Venezuela nu niet in de steek laten, Venezolanen we steunen jullie, we willen niet dat jullie honger lijden, dat doet ons pijn!”, roept Vives in de verte vanaf het podium.

Vrijwel alle zangers en ook de presentatoren verwijzen tijdens hun optredens naar de politeke, economische en humanitaire crisis in Venezuela. Ooit was dit een van de rijkste landen in Latijns-Amerika en het land met de grootste bewezen oliereserves ter wereld. Sinds enkele jaren zijn door de crisis 3,5 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen, voornamelijk binnen de regio.

De Colombiaanse zangers Carlos Vives en Santiago Cruz tijdens Venezuela Aid Live. Foto Mauricio Duenas/EPA

Tegelijkertijd organiseert Maduro aan de andere kant van de brug, op zo’n 300 meter afstand, het ‘Handen af van Venezuela’-concert. Volgens Maduro wil Guaidó samen met de VS de hulpgoederen binnenbrengen om zo een invasie te plegen. Er zou een Paard van Troje-achtig scenario achter de hulp zitten. Van het concert bij de buren lijken de bezoekers niet veel mee te krijgen.

,,Tijdens rustige nummers hoor je soms wat”, zegt Juana Romario die zelf aan de overkant woont in de Venezolaanse grensplaats Táchira. ,,Ik ben de brug overgestoken speciaal voor dit concert. Alles was rustig vandaag, maar ik ben bang dat de grens vanavond dichtgaat. Ik ga terug naar Venezuela want mijn kinderen zijn alleen thuis”, zegt ze.

Ook Colombia wil Maduro weg

Rondom het festival wordt van alles verkocht. Witte T-shirts met het Aid Live logo, Venezolaanse en Colombiaanse vlaggetjes, petjes waarbij beide vlaggen broederlijk in elkaar verstrengeld zijn afgebeeld. Hoewel het grootste deel van het publiek Venezolaans lijkt te zijn, ofwel afkomstig van de andere kant van de brug, ofwel als vluchteling neergestreken in Cúcuta, wordt het initiatief breed gedragen onder de Colombianen.

Venezuela

Bezoekers van Venezuela Aid Live tonen een enorme Venezolaanse vlag. Foto Mauricio Duenas Castadena/EPA

,,We hebben heel veel problemen met de Venezolanen”, zegt Nelson Gómez die water verkoopt bij de ingang van het concert. ,,De criminaliteit is hier enorm gestegen, er zijn veel zwervers en kleine kinderen die om eten of geld vragen. Wij Colombianen hebben er ook belang bij dat Maduro weggaat en het daar beter wordt, want veel Venezolanen zullen dan terug gaan.”

Veel water heeft hij ondanks de hitte en de brandende zon, niet verkocht. ,,Omdat Venezolanen geen geld hebben. Zelfs een simpel flesje water is al onbetaalbaar als je een Venezolaans salaris hebt”, klaagt Gómez, terwijl hij mee meezingt met ‘Para Ti‘ van merengue-ster Juan Luis Guerra, die op afstand te horen is. Hoewel de sfeer vrolijk en hoopvol is, zijn er zorgen bij het publiek hoe zaterdag het binnenbrengen van de humanitaire hulp zal verlopen. En of het leger geen geweld gaat gebruiken.

Lees ook: Maduro sluit Venezolaanse grens met Brazilië

Aan de Venezolaanse zuidgrens met Brazilië kwam het vrijdag al tot geweld. Braziliaanse inheemse bewoners uit de omgeving probeerden te voorkomen dat Venezolaanse militairen de grensovergang zouden blokkeren op gezag van Maduro. Die openden daarop het vuur: er vielen twee doden en meerdere gewonden. ,,Of jullie zorgen nu dat de verantwoordelijken voor deze moord worden nu opgepakt en berecht, of jullie zijn zelf verantwoordelijk”, stelde Guaidó in een reactie.

Guaidó rent richting concert

De oppositie-president verraste vriend en vijand door samen met de Colombiaanse president Iván Duque plotseling op te duiken bij de brug en bij de loodsen waar meer dan 200 ton aan eten en medicijnen klaarliggen. Hoe hij de grens is overgekomen, terwijl hij een reisverbod heeft is nog onduidelijk. Volgens Guaidó zelf kreeg hij hulp van Venezolaanse militairen, zei hij tegen de pers.

Dat zijn oversteek überhaupt mogelijk was, geeft aan dat Maduro’s macht wankeler wordt. Op beelden was te zien hoe Guaidó, met een aantal partijgenoten, richting het concert aan de andere kant van de brug rent.

Ondanks de grenssluiting wil Guaidó deze zaterdagochtend vroeg samen met Duque, de presidenten van Chili en Paraguay en met Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) het startsein geven voor het binnenbrengen van de hulp. Dat wordt spannend want Maduro heeft alle grenzen inmiddels dichtgegooid. ,,Ik maak me zorgen dat het uit de hand loopt zaterdag”, zegt Marcelo León, die geroosterd vlees probeert te verkopen aan de feestgangers. ,,Ik heb familie in Bogotá. Als het hier echt gewelddadig wordt, vertrek ik met m’n vrouw en twee kleine kinderen naar de hoofdstad”, zegt hij.

Venezolaanse militairen bij het tegenconcert dat president Nicolás Maduro heeft georganiseerd aan de grens met Colombia. Foto Hector Pereira/EPA

Maar president Duque zei vrijdag tegen journalisten dat hij hoop heeft op een goede afloop. ,,Ik heb er vertrouwen in. Zaterdag is de hulp in Venezuela”, voorspelde de president zelfverzekerd. Dat optimisme straalt ook het concert uit. ,,We zijn met duizenden, niemand kan ons tegenhouden”, zegt Lucia Macedo, die vrijdagmiddag op de valreep nog het vliegtuig vanuit Bogotá naar de grens heeft gepakt. ,,Weg met Maduro en de dictatuur!”, schreeuwen de passagiers, vrijwel overwegend Venezolanen. In Colombia zitten al meer dan 1 miljoen vluchtelingen.

Het concert wordt afgesloten met ‘Imagine‘ van John Lennon waarbij organisator Richard Branson het podium bestijgt en een paar coupletten van het nummer meezingt.