‘Ik stuurde haar een dm en daarna gingen we chillen’

In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze week: rapper Leafs, de artiestennaam van Jahmil Dapaloe (17).

Illustratie Anne Caesar van Wieren

‘Zonder Instagram was ik nooit zo snel succesvol geworden.” Rapper Leafs, de artiestennaam van Jahmil Dapaloe (17), was pas vijftien toen hij dankzij zijn single Race een contract bij label Noah’s Ark tekende. „Ik postte het liedje en kreeg ineens berichtjes van Ronnie Flex en Frenna. Ik dacht, wat gebeurt hier allemaal? Sociale media is voor mijn muziek, maar ook gewoon voor mij als tiener in de eenentwintigste eeuw belangrijk. Ik spreek er vrienden en ontmoette mijn eerste vriendinnetje via Instagram. Ik zag haar en dacht ‘wow’. Ik heb haar een dm, een direct message, gestuurd en we begonnen samen te chillen.”

„In wat ik zelf post, wil ik de dingen die ik leer delen. Ik lees boeken over positiviteit en hoe positieve energie goede dingen aantrekt, zoals Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Op mijn pagina maak ik filmpjes waarin ik die ideeën uitleg. Ik ben toch Leafs ‘Sensei’ hè, Japans voor meester. Ik wil dingen doorgeven, een positieve impact hebben. In de hiphopscene is het typisch om op een foto die je deelt te ‘flashen met een stack’, poseren met een stapel bankbiljetten. Maar, dat doe ik pas als ik een miljoen heb, en dat duurt nog wel effe. Als ik ineens in m’n Instastories over drugs zou praten, gaan tien kleine kinderen dat doen. Geloof mij, die denken dan dat dat cool is. Die verantwoordelijkheid voel ik. Daarom zeg ik ze naar school te gaan en doe ik dat ook.”

‘De naam Leafs bedacht ik door de animeserie Naruto (een Japanse tekenfilm). De hoofdpersoon woont in Leaf Village en ik herken mezelf in hem. Hij is vrolijk en helpt zijn vrienden en familie. Altijd voor het slapengaan, zet ik anime op, zoals One Piece, Hunter x Hunter en Black Clover. Die series hebben een positieve boodschap en zijn gemaakt in de animestijl die ik mooi vind. Zo’n maker heeft echt over alle details nagedacht. Het is natuurlijk een getekend poppetje, maar ik zit er helemaal in wanneer ik kijk. Ik hou van de effecten, boten die boven en onder water kunnen, alle gekke wezens. Zelf zou ik in zo’n serie een draak willen zijn. Dan kun je vliegen én heb je altijd vuur bij je. Met Japan heb ik iets. Ik denk dat als ik daarheen ga, ik niet meer terug wil. Wat ik ervan heb gezien, past bij me, de vrolijke kleuren, alle lichtjes.”

„Op dit moment luister ik veel Justin Bieber. Hij kan goed zingen en legt gevoel in z’n stem. Vanmorgen werd ik wakker met zijn nummer ‘No Brainer’ in m’n hoofd. Dan weet je dat het goed is. Als ik iets veel luister, vloeit die vibe door in wat ik zelf maak. Alles wat ik meemaak, stop ik in mijn nummers. In de winter is de sfeer heel anders dan in de zomer. Als ik op vakantie iemand met een dolfijn zie zwemmen, word ik vrolijk en denk ‘you go’. Een liedje kan daarna zomaar ‘you go’ heten.

Op dit moment luister ik veel naar m’n eigen nieuwe muziek. De foutjes kan ik er nog uit halen voor ik het uitbreng. Op Spotify heb ik ook een speciale lijst voor als m’n hoofd heet is. Even helemaal meegaan met ‘Don’t like’ van Chief Keef en het is er uit. Het lucht op. ”