Eurozone

Frans-Duits uitgaveplan is tegen zin van Nederland

Duitsland en Frankrijk willen een nieuwe overeenkomst tussen alle eurozonelanden om samen extra uitgaven te doen voor versterking van hun economieën. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk Frans-Duits voorstel, dat in handen is van NRC.

Het voorstel laat zien hoe Duitsland en Frankrijk verder willen gaan met een eigen begroting van de eurozone dan Nederland bereid is.

Op een Europese top in december spraken regeringsleiders af dat er zo’n aparte pot met geld voor de eurozone moet komen. Maar premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën) dwongen, met steun van andere landen, flinke beperkingen af. Zo moet de nieuwe pot binnen de totale EU-begroting vallen en mag die niet bedoeld zijn om economische schokken op te vangen – waar zwakkere landen in Zuid-Europa van zouden profiteren.

Nu blijkt dat Frankrijk en Duitsland toch denken aan extra uitgaven boven het reguliere EU-budget.