Zeker 18 doden door ongeluk met zwavelzuur bij Congolese mijn

Een vrachtwagen vervoerde het zuur, dat over auto’s en omstanders lekte na het ongeluk. Hierbij kwamen ook negen mensen om het leven.

Een koper- en kobaltmijn in Kolwezi, in de Democratische Republiek Congo.
Een koper- en kobaltmijn in Kolwezi, in de Democratische Republiek Congo. Foto Simon Dawson/Bloomberg

Er zijn woensdag zeker achttien mensen omgekomen door een ongeluk met een vrachtwagen met zwavelzuur in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het zuur lekte over omstanders en andere voertuigen op de weg. Hierbij raakten nog negen mensen gewond. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

De vrachtwagen met een lading zuur was onderweg naar de Mutandamijn. In deze mijn worden de metalen koper en kobalt gewonnen. Het zwavelzuur wordt bij het mijnen gebruikt om koper- en kobalterts te bewerken.

Kobalt in batterijen

Congo is veruit de grootste leverancier van kobalt ter wereld, tweederde van alle kobalt komt uit de DRC. Kobalt wordt onder andere gebruikt in de batterijen van elektrische auto’s.

De eigenaar van de Mutandamijn maakte afgelopen week nog bekend minstens 2.000 mijnwerkers te gaan ontslaan. Mijnbedrijven in de regio proberen de productie te drukken omdat de prijs van kobalt steeds verder daalt. Ook vallen de financiële opbrengsten tegen door nieuwe regelgeving, die voorschrijft dat een deel van de mijnwinst naar de Congolese overheid moet gaan.