‘Noodknop’ kan Amsterdam 30.000 middenhuurwoningen opleveren

De vrije markt faalt in de stad voor huurwoningen tussen 720 en 1.000 euro. De huren stijgen zo hard dat middeninkomens ze niet meer kunnen betalen.

Foto Olaf Kraak/ANP

De gemeente Amsterdam verwacht dat de invoering van een zogenoemde ‘noodknop’, een tijdelijke maatregel die de huren in de vrije sector moet reguleren, 30.000 middenhuurwoningen kan opleveren. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) vrijdag aan de raadscommissie Wonen en Bouwen.

De noodknop werd begin 2018 geïntroduceerd door oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, die namens het kabinet onderzoek deed naar middenhuurwoningen, huizen met een maandhuur tussen de 720 en 1.000 euro. Volgens hem faalt de markt in de grote steden. Door de te grote vraag en het te kleine aanbod stijgen de huurprijzen zo hard dat middeninkomens de huur niet meer kunnen betalen. Hij pleitte voor een „tijdelijke noodmaatregel” die gemeenten kunnen invoeren om prijsstijgingen aan banden te leggen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) kondigde in november aan de invoering van een noodknop te onderzoeken. Een noodknop die de huren beperkt tot een percentage van de WOZ-waarde van een woning is volgens de minister kansrijk.

Meest kansrijk

Amsterdam heeft nu berekend wat die meest kansrijke optie kan opleveren. Particulieren verhuren 42.000 sociale huurwoningen, waarvoor ze, zodra er nieuwe huurders in komen, meer dan de sociale huurgrens van 720 euro mogen vragen – in principe zoveel als ze willen. Ivens: „Als we niets doen, schiet 90 procent van deze woningen door naar dure huur.”

Maar als de huur van deze woningen vastgesteld wordt op basis van 3 procent van hun WOZ-waarde, dan zullen 30.000 woningen in het middenhuursegment vallen, aldus de gemeente. Daarmee zou de noodknop „bijdragen aan een substantieel middelduur huursegment”, schrijft Ivens. „Zo kunnen middeninkomens in onze stad blijven wonen.”

Lees ook: Wie gaat er bouwen voor de middenklasse?

Woningwet

Ivens’ brief loopt vooruit op de evaluatie van de Woningwet die minister Ollongren mogelijk vandaag publiceert. Daarbij wordt ook een brief verwacht over de uitwerking van de noodknop. Amsterdam wil de komende zeven jaar zo’n 52.500 woningen bouwen – 7.500 per jaar, waarvan elk jaar gemiddeld 1.670 middenhuurwoningen. Volgens Ivens zijn er 80.000 middeninkomens in Amsterdam. Voor slechts de helft is nu een betaalbare huur- of koopwoning beschikbaar.