Wetsvoorstel

Gemeente moet sneller weten van schulden burgers

Gemeenten moeten sneller worden geïnformeerd als een inwoner betalingsproblemen heeft. En gemeenten moeten automatisch de beschikking krijgen over al zijn of haar gegevens, als de schuldenaar geholpen wil worden. Dat staat in een conceptwetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD). De staatssecretaris wil woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en waterbedrijven verplichten om de gemeente te informeren over klanten die ondanks aanmaningen rekeningen niet betalen. Nu komen gemeenten vaak pas in actie als mensen zelf om hulp vragen. Tegen die tijd zijn de betalingsachterstanden meestal al ver opgelopen. Ook moeten mensen in de schuldhulpverlening zelf informatie aanleveren. Voor „minder redzame” burgers is dat moeilijk, zegt Van Ark. (NRC)