Venezolaanse soldaten schieten op burgers bij grens, twee doden

Dat zeggen ooggetuigen en oppositieleden. Een groep lokale bewoners zou voor een militaire colonne zijn gaan staan in een poging de grens met Brazilië open te houden.

Soldaten bij de Venezolaanse grens met Brazilië.
Soldaten bij de Venezolaanse grens met Brazilië. Foto Ricardo Moraes/Reuters

Venezolaanse soldaten hebben vrijdagochtend met rubberen kogels geschoten op een groep burgers die een deel van de grens met Brazilië open probeerde te houden. Bij de aanval kwamen minstens twee mensen om het leven. Ook raakten zo’n vijftien mensen gewond. Dat zeggen Braziliaanse oppositieleden en ooggetuigen volgens persbureau AFP en de Amerikaanse krant The Washington Post.

Een groep inwoners van het Venezolaanse dorp Kumarakapai was voor een colonne militaire voertuigen zijn gaan staan. Ze wilden voorkomen dat de grens met Brazilië gesloten werd, zodat hierlangs humanitaire hulp Venezuela in kon komen. De groep militairen zou daarop zijn gaan schieten. Een 42-jarige vrouw is hierdoor om het leven zijn gekomen. Over het andere slachtoffer is nog niets bekend.

Medische hulp

Het is het meest gewelddadige incident tussen de regering en oppositie-aanhangers, sinds het begin van de politieke crisis in januari. Het leger schoot met rubberen kogels en heeft traangas ingezet, zei de burgemeester van het gebied Gran Sabana tegen persbureau AP. De gewonden krijgen medische hulp. De Venezolaanse regering heeft nog niet gereageerd op het incident.

Donderdag maakte president Nicolás Maduro op televisie bekend dat hij opdracht had gegeven om de grens met Brazilië te sluiten. Dit als reactie op de plannen van de oppositie, geleid door interim-president Juan Guaidó, die via deze grens voedsel en medicijnen het land binnen probeerden te krijgen.

Lees ook: Tijdens een concert op de grensbrug tussen Colombia en Venezuela proberen vrijwilligers hulppakketten over de grens te brengen.

Venezuela verkeert in een politieke en humanitaire crisis, de bevolking kampt met grote tekorten. President Maduro ontkent dit en weigert vooral westerse hulp. Dinsdag sloot zijn regering ook al de zeegrens richting de ABC-eilanden, nadat Nederland had aangekondigd dat Curaçao een doorvoerhaven door humanitaire hulp uit de Verenigde Staten zou worden.

Nederland belooft steun aan de Benedenwindse Eilanden

In een brief aan de Kamer liet het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vrijdag weten de ABC-eilanden te gaan helpen met de opvang van de tienduizenden Venezolanen die daar naartoe zijn gevlucht. Het Rode Kruis zei afgelopen week nog ernstig bezorgd te zijn over deze groep. Voor hen is te weinig medische zorg en voedsel beschikbaar. Ook bestaat er geen goede asielprocedure.

Nederland heeft nu aangekondigd te helpen met het versterken van de vreemdelingendienst op de eilanden en zal bijdragen aan vaccinaties tegen DTKP, mazelen, rode hond en de bof. Op verzoek van Curaçao gaat Nederland ook kijken hoe de maritieme grensbewaking extra ondersteund kan worden.

Tot slot wil Nederland ook zorgen dat “gestrande reizigers” in Venezuela en op de Antillen weer naar huis kunnen, ondanks de gesloten zeegrens. In totaal zijn er meer dan drie miljoen mensen uit Venezuela gevlucht.

De locatie van het grensincident: