Opinie

Tunnel of Love

In 010

Het was afgelopen weken the talk of the town. Ben je er al geweest? Heb je het al gezien? Iedereen in de stad had het er over: de tunnel of love. Meer dan 80.000 mensen bezochten de met hartjes versierde voetgangersroute van de Maastunnel. Ook voor de bedenkers, ontwerpstudio Vollaerszwart, was dat aantal een verrassing. „Ik had hooguit op vijftienduizend belangstellenden gerekend”, zegt Madje Vollaers.

Zelf ging ik op de avond van Valentijnsdag. Vóór de tunnel stonden mensen in de rij om op de foto te kunnen bij een enorm namaakhart. „Iedereen wil een groter hart”, riep een man. Een vrouw klokte het aantal passanten. „Vandaag zijn het vooral jongverliefden”, zei ze, „maar eerder ook veel ouderen, zelfs mensen die 77 jaar geleden de opening van de tunnel nog hadden meegemaakt.”

Een liefdesverklaring aan de jarige tunnel en de stad in de vorm van 32.000 fluoriserende hartvormige stickers. Harten boven je, onder je, en opzij, beschenen door blacklights. Een psychedelische ervaring. Alsof je droomt of tript.

Ik loop van Noord naar Zuid en lees de teksten die bezoekers in de harten hebben geschreven: ‘Wij tegen de wereld’ en ‘wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt.’ Een jong stelletje vraagt of ik een foto van hen wil maken. Ze wonen in Brielle, en zijn sinds drie weken bij elkaar. „We zijn heel erg verliefd.”

Na tien minuten kom ik weer ‘boven water’ op Zuid. Een hallucinerende maar ook ontroerende tocht. Hoe Rotterdammers, toch berucht om het mopperen, alle stadse polarisatie van zich af laten glijden en weer blij worden als een kind dankzij een eenvoudig maar puur kunstproject.

Kijk maar op Twitter, mensen zijn vol van de sprookjestunnel. Bekende stedelingen als Peter van Heemst („mooiste project sinds tien jaar”) en Wim Pijbes („doorslaand succes”) , maar ook massa’s ‘gewone’ Rotterdammers („de liefde staalt je tegemoet”, „ik word helemaal warm van binnen”).

Initiatiefneemster Madje Vollaers denkt dat Rotterdammers als het erop aankomt de stad en elkaar omarmen. „Liefde is echt en mensen voelen dat. Ik merkte het ook zondagavond toen we het project moesten afbreken. Iedereen hielp mee. We waren binnen twee uur klaar.”

Willem Pekelder