Transfer

Oud-minister Gerrit Zalm wordt commissaris bij Danske Bank

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (66) is door het bestuur van Danske Bank voorgedragen als commissaris. Op 18 maart stemmen de aandeelhouders over de benoeming van de voormalige topman van de Nederlandse banken DSB en ABN Amro. De belangrijkste financiële instelling van Denemarken ligt internationaal onder vuur vanwege mogelijke betrokkenheid van het concern bij witwaspraktijken. In Estland, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zelf lopen onderzoeken naar Danske Bank, dat tussen 2007 en 2014 200 miljard euro verwerkte via een dochteronderneming in Estland. Het vermoeden is dat het om Russisch crimineel geld ging. Het bedrijf moet rekening houden met stevige boetes, die kunnen oplopen tot in de miljarden euro’s. (NRC)