Campagne tegen lompe online reacties op misdrijf en ongeluk

Slachtofferhulp Nederland roept mensen op wat terughoudender te zijn in hun reacties op internet bij nieuwtjes over verkeersongevallen, misdrijven en rampen. ‘Hij is vast dronken geweest’, kan volgens de instantie echt niet onder een bericht over een dodelijk ongeval. Zelfde geldt bij een aanranding. Dan is een reactie als ‘Wie fietst er dan ook op dat tijdstip alleen over die donkere weg’ ongepast.

De organisatie licht toe: „Voor slachtoffers en nabestaanden zijn dit soort negatieve opmerkingen niet alleen uiterst pijnlijk, ze hebben ook een negatieve invloed op hun verwerkingsproces.” Gezicht van de campagne is Jacob Sesselaar (35). Zijn broer kwam om het leven toen deze achter het stuur in slaap viel. Hij had niet gedronken, maar dat werd wel gesuggereerd op sociale media. (NRC)