Rechtstreex verhuist na geslaagde crowdfunding

Eten Leverancier van lokale producten Rechtstreex haalde via crowdfunding 100.000 euro op. Het bedrijf moet noodgedwongen verhuizen.

Rechtstreex, leverancier van lokale producten, is door crowdfunding gered. De onderneming, begonnen in 2013, speelde in november voor het eerst quitte. Dezelfde maand werd de huur van de Verzamelplek – waar de producten en bestellingen binnenkomen – opgezegd. Verhuurder Magis, onderdeel van de gemeente Rotterdam, wil uitbreiden op deze locatie en heeft de ruimte aan de Bovendijk bij Zestienhoven zelf nodig.

Rechtstreex vond een nieuw pand aan de Keilestraat in Rotterdam, per 23 maart. Voor de bouw van nieuwe koelloodsen, een lift en het verven van het pand is ongeveer 100.000 euro nodig. Ook heeft het bedrijf plannen voor een café en een terras. Omdat Rechtstreex geen spaargeld heeft, begon oprichter Maarten Bouten een crowdfundingsactie.

Dat bleek een groot succes. Binnen drie dagen was 40.000 euro toegezegd. Nog eens zes dagen later was dat 100.000 euro. Regiocoördinator Rachelle Eerhart is blij met de bedragen, maar vooral met het commentaar dat de financiers achterlieten. ‘Elke week geniet ik weer van jullie producten, ik draag graag een steentje bij’, is de reactie van een financier. Of: ‘Lokaler en verser kan eigenlijk niet!’ „Die erkenning zorgt voor veel vrolijkheid hier. Het is geweldig om te zien hoe erg we gewaardeerd worden.”

Lees ook: Op de Dakakker eet je lokale producten

De financiers lieten geen gift achter, maar een lening. Het bedrag wordt binnen vier jaar terugbetaald met een rente van 4 procent. „Wij hebben daar bewust voor gekozen”, zegt Eerhart. „We zijn inmiddels toch een serieus bedrijf. De leningen worden terugbetaald uit de opbrengsten. We zijn geen project in ontwikkeling meer of een liefdadigheidsinstelling.”

Rechtstreex krijgt 800 bestellingen per week binnen. Alle producten zijn afkomstig van boeren en producenten in en om Rotterdam. Via de website kunnen klanten de producten bestellen en twee keer per week afhalen bij een van de dertig punten in en om de stad. „Ons doel is om een alternatieve voedselketen op te zetten”, zegt Eerhart.

Goede sier

Rechtstreex baalt van de haast waarmee, en het tijdstip waarop de huur van het huidige bedrijfspand werd opgezegd. „Er was eindelijk ruimte om te investeren in onze service en nieuwe wijkpunten. En toen kregen we ineens dit bericht”, zegt Eerhart. Die plannen worden nu even uitgesteld. „Het is voor ons een pittig moment om nu een verhuizing en nieuwe inrichting te gaan doen.”

Verwondering is er daarnaast over de rol van de gemeente. Eerhart wijst op een tweet van Rotterdam Foodcluster, een samenwerking van onder meer gemeente Rotterdam en onderwijsinstellingen voor voedselproductie en -verkoop: ‘Rechtstreex haalt het maximale streefbedrag van 100.000 euro op. Met deze investering kan het verzamelpunt verhuizen. Dit wordt de ontmoetingsplek voor wijkchefs, boeren en klanten’, staat in het bericht. „De gemeente maakt mooie sier met ons”, zegt Eerhart. „Maar tegelijkertijd worden we er wel door hen uitgezet.”

De gemeente laat weten dat de opzegging van de huur een besluit is van Magis. „Daar hebben wij als gemeente niets over te zeggen”, zegt de woordvoerder van wethouder Bas Kurvers (VVD). Magis bevestigt die lezing en stelt dat de opzegging niet abrupt plaatsvond. „Op papier hadden wij een maand opzegtermijn, maar in goed overleg met Rechtstreex is ervoor gekozen om de huur door te laten lopen tot maart”, zegt bedrijfsmanager Remco Pronk.