Noord-Korea alarmeert VN over nijpende voedseltekorten

Rantsoenen gehalveerd

Noord-Korea kampt met een voedseltekort. De rantsoenen voor burgers zijn nagenoeg gehalveerd, schrijft het land in een memo aan de Verenigde Naties. Daarin vraagt de Noord-Koreaanse overheid aan de VN en non-gouvernementele organisaties om hulp. Het rantsoen van de Noord-Koreanen is sinds januari van dit jaar naar beneden bijgesteld van 550 gram per persoon per dag naar 300 gram. Een VN-woordvoerder zegt tegen Reuters dat naar schatting 41 procent van de bevolking ondervoed is.

Waarnemers gaan ervan uit dat het geen toeval is dat Noord-Korea juist nu met zo’n hulpverzoek komt. Volgende week is er een ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vietnam. Kim dringt al geruime tijd aan op opheffing dan wel verlichting van de sancties.

In 2006 heeft de VN-veiligheidsraad sancties tegen Noord-Korea ingesteld wegens het kernwapenprogramma van het land. Volgens het memo hebben die sancties bijgedragen aan het voedseltekort, onder meer omdat Noord-Korea geen landbouwmachines kan importeren.

Het afgelopen jaar was er een slechte oogst, waardoor er niet genoeg rijst, tarwe en aardappelen zijn. Dat is voedsel dat Noord-Korea volgens de VN normaal gesproken zelf verbouwt.

Vorig jaar konden de VN twee miljoen van de zes miljoen inwoners in Noord-Korea bijstaan met humanitaire hulp. Er werd toen niet genoeg geld opgehaald om meer te doen, volgens hulporganisaties. (NRC)