‘Nederland moet meer doen om corruptie te voorkomen’

Anti-corruptieorgaan GRECO ziet dat integriteit belangrijk wordt gevonden in Nederland, maar er ontbreekt een strategie om toezicht te houden op corruptie.

Jos van Rey, een voormalige wethouder van Roermond, werd veroordeeld voor onder meer corruptie en witwassen.
Jos van Rey, een voormalige wethouder van Roermond, werd veroordeeld voor onder meer corruptie en witwassen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nederland moet meer maatregelen nemen om corruptie te voorkomen. Dat concludeert het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa GRECO in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd. Er zou volgens GRECO meer gedaan moeten worden om belangenverstrengelingen en mogelijke corruptie onder ministers, staatssecretarissen, politiek adviseurs en medewerkers van de politie en de marechaussee te voorkomen.

“De integriteit van de Nederlandse overheid is grotendeels gebaseerd op politieke aansprakelijkheid, vertrouwen en consensus”, zo schrijft GRECO. Ook ziet de waakhond dat integriteit belangrijk wordt gevonden en dat overheidsinstellingen over het algemeen worden vertrouwd. Er ontbreekt echter een “duidelijke strategie” om corruptie tegen te gaan.

Het orgaan adviseert daarom een gedragscode voor overheidsmedewerkers. Hooggeplaatste leidinggevenden zouden onder meer verplicht moeten worden om situaties waarin belangenverstrengeling plaatsvindt meteen te rapporteren. Ook zouden er regels moeten komen voor “integriteit-gerelateerde zaken”, zoals het aannemen van cadeaus.

Lees ook: Jaar cel defensieambtenaar voor omkoping

Regels voor lobbyisten

Verder acht GRECO het “bijzonder belangrijk” dat er regels worden opgesteld waar lobbyisten, “derden die politieke beslissingen willen beïnvloeden” en oud-overheidsmedewerkers zich aan dienen te houden. Hierbij is het vooral van belang dat transparanter wordt wie contact met wie heeft en waarover.

GRECO verwijst naar recente integriteitsschandalen binnen de nationale politie. De afgelopen jaren kwam de politie meermaals in de media vanwege agenten die informatie lekten. Ook binnen justitie en lokale overheden zijn signalen van integriteitsschendingen.