Is rondje Sloterplas rondje vol creeps ?

Talk of the Town Vrouwen die joggen of wandelen bij de Sloterplas in Amsterdam worden massaal lastiggevallen. „Ik heb hier eigenlijk nog nooit een agent gezien.”

Veel vrouwen die wandelen, fietsen of joggen bij de Sloterplas in Nieuw-West worden lastiggevallen door mannen: seksuele intimidatie, mishandeling, aanranding. De politie zoekt naar een oplossing.
Veel vrouwen die wandelen, fietsen of joggen bij de Sloterplas in Nieuw-West worden lastiggevallen door mannen: seksuele intimidatie, mishandeling, aanranding. De politie zoekt naar een oplossing. Foto Getty Images/iStockphoto

Barbara van Leeuwen (25) heeft net boodschappen gedaan wanneer een man, eind dertig, langs haar fietst over een bruggetje aan de Sloterplas in Amsterdam. Hij kijkt haar na, stopt en zegt: „Meisjes moeten geneukt worden.” Een jongeman ziet het gebeuren en schiet te hulp. Als hij dreigt de politie te bellen, fietst de man weg. Voor de zekerheid loopt de jongeman met Van Leeuwen mee naar huis. En dit was in de middag, zegt ze – ’s avonds zou ze niet eens door het park durven lopen. „Ik zoek het gevaar niet op.”

Vrouwen die langs de Sloterplas wandelen of joggen, worden lastiggevallen door mannen, blijkt uit een enquête die de politie heeft afgenomen. De enquête is anoniem, de uitkomsten zijn vorige week gepresenteerd op een avond voor buurtbewoners in Hotel Buiten. Van de 130 ondervraagden zijn er 51 weleens lastig gevallen, volgens een filmpje over intimidatie rond de Sloterplas dat de politie zelf op Facebook plaatste. Seksuele intimidatie (naroepen, volgen), mishandeling (een vrouw werd uit het niets geslagen), aanranding (onder meer billenknijpen). Het vreemde is: er kwamen geen meldingen binnen bij de politie, zegt een woordvoerder van de politie. „De drempel om te melden ligt blijkbaar hoog.”

Heftige incidenten

In het Facebookfilmpje van de politie verzoeken de wijkagenten alles te melden, „ook als je niet zeker weet of het strafbaar is”. De wijkteamchef vertelde in Hotel Buiten bovendien dat de politie in de toekomst vrouwelijke agentes verkleedt als hardloopsters – lokagenten dus – om seksuele intimidatie rond de Sloterplas aan te pakken. Een woordvoerder nuanceert de uitspraken van de teamchef. „Hij was hardop aan het nadenken”, zegt hij. „Het is allemaal nog in een heel pril stadium, er moet dan ook toestemming worden gevraagd aan het Openbaar Ministerie. Maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk.”

Er vonden de afgelopen jaren vaker heftige incidenten plaats rond de Sloterplas. In 2012 werd op een zondagochtend in augustus, rond acht uur, een hardloopster de bosjes ingetrokken en verkracht. Begin 2016 verkrachtte een man een jonge vrouw onder bedreiging van een mes. De dader verkrachtte diezelfde week nog twee andere vrouwen op andere plekken in de stad. Hij werd gepakt en kreeg een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd. Volgens de rechter hield de man geen moment rekening met de gevoelens van de slachtoffers.

Seksuele intimidatie op straat – sissen, nafluiten, volgen of uitschelden – is sinds ongeveer twee jaar verboden in Amsterdam. Overtreders riskeren een boete van 190 euro. In oktober 2018 waren er nog geen proces-verbalen uitgeschreven in Amsterdam. In Rotterdam, waar ook een zogenoemd ‘sis-verbod’ geldt, al wel een aantal.

Lees ook: Intimidatieverbod is géén sisverbod

Niet alle bezoekers van het bos bij de Sloterplas hebben nare ervaringen, blijkt op deze lenteachtige februarimiddag. Het merendeel van de vrouwen die er wat over willen zeggen geeft aan nog nooit problemen te hebben gehad. Clarissa Gideonse (47) laat haar hond uit: „Mij is nog nooit iets gebeurd.” Wel zeggen alle vrouwen dat ze de plek vroeg in de ochtend of ’s avonds als het donker is mijden. Ze vinden het te gevaarlijk. Te stil. Eng.

Geen agent gezien

De paden tussen de bomen zijn bovendien slecht verlicht, zegt Amira Markhous (28). Markhous zit samen met Rabab (26) en Sarah (24) – beide vrouwen willen om privacyredenen niet met hun achternaam in de krant – op een bankje in de zon. De vrouwen, alle drie Marokkaans-Nederlands, wandelden vorig jaar zomer overdag door het „rustige gedeelte” van het park toen plotseling een man, jaartje of vijftig, heel langzaam achter ze ging fietsen. Sarah: „Hij keek de hele tijd naar ons.” Rabab: „We gingen sneller lopen.” Amira Markhous: „Hij had zo’n holle blik in zijn ogen.” Op een gegeven moment haakte de man af, hij fietste een andere kant op. „Maar het blijft intimiderend”, zeggen ze.

Sinds een GGZ-instelling haar deuren opende op loopafstand van de Sloterplas lopen er meer „opvallende figuren” rond in het bos, zeggen de vrouwen. Meer zichtbare politie in het park zou helpen, denken ze. Als de drie in Marokko zijn, zien ze overal op straat politie. Dat geeft een veilig gevoel. Als ineens een „creep” opduikt, zegt Sarah, is het fijn als er politie in buurt is. „Ik heb hier eigenlijk nog nooit een agent gezien.”