Opinie

In het Sylvana Simons Tijdperk kijk je nergens meer van op

Witte cisvrouw. Ik had nooit van ‘cisvrouw’ gehoord, laat staan witte cisvrouw, maar nu ken ik de term en dat dank ik aan Sylvana Simons. Als Simons vorige week niet de complete raadsvergadering knettergek had gemaakt, zou ik nu nog steeds in onwetendheid hebben geleefd. Nu is die toestand voorbij en dat zit zo. Dekselse Sylvana vormt in haar eentje de Bij1-fractie, maar alleen is maar alleen, zeker als je Bij1 heet, en daarom zijn er duoraadsleden. Simons heeft vier van zulke veredelde assistenten; valt er in zo’n ‘fractie’ toch nog iets voor te zitten. Eén van haar duoraadsleden is genderneutraal en dat lid verstuurde laatst een curieuze tweet. Nicole Temmink van de SP zou „makkelijk praten” hebben, „als witte cisvrouw”.

De kreet kwam enkele malen terug in het spoeddebat dat Simons had aangevraagd naar aanleiding van de tragedie op 6 februari bij De Nederlandsche Bank. Daar had de 31-jarige Mickey Fudge zich op straat in een hopeloos depressieve bui door de politie laten doodschieten. Een soort zelfdoding.

‘Zelfmoord door politie’ was in ieder geval de lezing van Mickey’s moeder in Het Parool, een dag later. Bij het interview stond een foto van het blanke, herstel, witte slachtoffer. Evengoed moest er van Simons een debat komen: het „buitensporige” geweld had veel ‘jongeren van kleur’ bang gemaakt, zei ze. Enkele zwarte jongeren hadden dat hun zwarte leidster in de Stopera zelf verteld.

‘Witte cisvrouw’ Nicole Temmink stelde vragen, en de anderen wilden ook van alles weten, en hoe meer antwoorden Simons gaf, hoe ongemakkelijker, geïrriteerder, bozer de andere raadsleden werden. Geleidelijk aan leek ze politie en OM van raciale vooringenomenheid te betichten, wat anderen belachelijk vonden. Ze moest zich „diep, diep, diep” schamen.

Hoe meer antwoorden Simons gaf, hoe ongemakkelijker, geïrriteerder, bozer de andere raadsleden werden

Ten slotte bracht Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) de bizarre tweet in herinnering. „Weet u wat cisvrouw betekent?” vroeg Simons hem. Van Lammeren aarzelde, en juf Simons herhaalde: „Weet u wat cisvrouw betekent?”

Van Lammeren boog voorover, werd mismoedig. Van Sylvana. Van het hele krankzinnige debat. En zei: „Het zou u echt sieren, als u ging zitten.” Gevolgd door iets als ‘nederig uw zaak draagt’.

Begin deze week bood Van Lammeren publiekelijk zijn excuses aan, „in het bijzonder” aan de fractievoorzitster van Bij1. Hij had nooit mogen zeggen dat Simons nederig moest gaan zitten. Wat hij dus niet had gezegd. Maar in het Sylvana Simons Tijdperk kijk je nergens meer van op.

Een cisvrouw is een vrouw die zich een vrouw voelt. Een doorsnee-vrouw zeg maar. En kennelijk had het – witte – genderneutrale duoraadslid Van Bij1 het feit dat Nicole Temmink van de SP een doorsnee-vrouw is, bovendien een witte doorsnee-vrouw, gebruikt als argument dat zij geen kritiek mocht hebben op Simons die de dood van een witte Amsterdammer aangreep om angst onder zwarte jongeren aan te kaarten.

Snapt u het nog? Misschien valt er niet zoveel te snappen, anders dan dat Sylvana Simons bezig is de voltallige gemeenteraad van het padje te duwen.

Auke Kok is schrijver en journalist.
Lees ook: Sylvana Simons wekt woede met insinuaties over doodgeschoten man