Forum wordt het maar niet eens over Nexit

In de laatste Haagse Stemming voor het krokusreces: de Nexitplannen van Forum voor Democratie, desinformatievrees in de Kamer en de onconventionele campagnetrucs van Klaas Dijkhoff, Farid Azarkan en Jezus Leeft.

EU, F*CK YOU: Correctie door de heer Baudet: Forum voor Democratie wil wél een Nexit. Bij het WNL-debat tussen de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer was FvD-voorman Henk Otten afgelopen weekend nog gematigd over een Nederlandse uittreding uit de EU: “Wij zijn helemaal niet voor een Nexit.” En: “Laten we de interne markt behouden.” Klopt niet, zei Baudet gisteren tegen de Volkskrant. Noch de EU noch de interne markt is volgens hem het behouden waard. “Het is onmogelijk dat je exact hetzelfde denkt, maar dit is ons verkiezingsprogramma en al jaren onze lijn.” Hoe Baudet de uittreding voor zich ziet, legde hij al eens uit. “Daar is een briefje voor nodig”, zei hij twee jaar geleden. “‘Beste EU, fuck you. Groeten, Nederland’.”

EU, f*ck you II: Is de onenigheid tussen Otten en Baudet echt of gespeeld? Duidelijk is dat Forum in een lastig parket zit. De partij probeert ondernemers aan zich te binden - Otten is er zelf één - die vaak niets van een Nexit moeten weten. Maar Forum wil ook de eurosceptische kiezer niet kwijtraken. In juni vorig jaar, toen stond FvD op 16 virtuele zetels, was 91 procent van de aanhangers volgens een peiling van Maurice Hond voorstander van een referendum over het EU-lidmaatschap. En bijna 80 procent zou voor een Nexit stemmen.

WAAR-ACHTIG: De Kamer kantelt over de aanpak van desinformatie. Lange tijd zag niemand overheidsmaatregelen zitten. De vrees voor censuur is te groot. En: de platforms konden dat toch zelf oplossen? Maar de hoop op de goede wil van Facebook, Twitter en Google is verdwenen. Steeds meer partijen zien regelgeving nu wél zitten, PvdA en CDA voorop. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) geeft de techbedrijven nog één kans, kondigt ze aan. En voor de zekerheid komt er een ‘bewustwordingscampagne’ voor burgers in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Waar-achtig II: Meer hierover hoor je in de nieuwe editie van Haagse Zaken, de wekelijkse politieke podcast van NRC, die morgen verschijnt. Luisteren!

POSTERBOY: Over desinformatie gesproken: Farid Azarkan (Denk) wordt niet vervolgd voor het maken van een nepadvertentie voor de PVV. In de verkiezingscampagne van 2017 overwoog Denk een nagemaakte advertentie van de PVV in te zetten, waarin de PVV ervoor pleitte Nederland te “zuiveren”. Wilders deed aangifte tegen Azarkan, maar het Openbaar Ministerie kon niet vaststellen of de advertentie met zijn medeweten was verspreid. De banner zelf stond uiteindelijk maar kort online, voor een wel heel select gezelschap: Duitstalig YouTube-publiek.

VLIEG OP: Als het aan GroenLinks ligt, vertrekt binnenkort de laatste vlucht van Amsterdam naar Brussel. Het voorstel is, zoals vaker, het uithangbord van een groter plan. De partij wil dat het kabinet zich inzet om voor reizen binnen 750 kilometer (denk Berlijn, Kopenhagen) de trein de goedkoopste en aantrekkelijkste optie te maken. Kansloos is het voorstel niet: KLM staat ervoor open, zegt topman Pieter Elbers. Nu vliegt KLM nog vijf keer per dag op en neer tussen de twee hoofdsteden - je zou er bijna vliegschaamte van krijgen. Schiphol zou de vrijgekomen ruimte trouwens goed kunnen gebruiken, want de opening van vliegveld Lelystad ligt sinds gisteren weer verder onder vuur.

IN ALLE STATEN: Over het functioneren van de Provinciale Staten hoor je bijna niets. Maar juist daarin schuilt een risico, schrijft maandblad Vrij Nederland. Regelmatig lopen de onderwerpen waarover Statenleden het woord voeren over in hun eigen belangen.

BID, LACH, WERK EN BEWONDER: Politiek is saai, zeggen politici zelf, dus zetten ze allerlei middelen in om de kiezer te bereiken. Zo tourt Klaas Dijkhoff alweer een tijdje met zijn Stand-Up Politics grappenmakend door het land. Christiaan Weijts was erbij in Terneuzen voor NRC en zag een VVD-fractievoorzitter “worstelend tussen Prins Carnaval en kroonprins-staatsman”. Het omgekeerde bestaat ook: politiek als middel voor een hoger doel. Florens van der Spek, lijsttrekker van Jezus Leeft, plakt deze campagne zo’n tienduizend posters. Maar zetels? Daar gaat het hem helemaal niet om, vertelde hij meereizend NRC-redacteur Mark Lievisse Adriaanse. “Als mensen door onze verkiezingsdeelname Jezus vinden, dan heeft het zin gehad.”

KROKUSRECES: De Kamer heeft een weekje reces, en wij ook. De verkiezingscampagne blijven we volgen op ons campagneblog. Maandag 4 maart is De Haagse Stemming terug. Tot dan!

QUOTE VAN DE DAG:

“Ze waren teleurgesteld over wat we tot nu toe hadden gedaan.”

Minister Eric Wiebes (Klimaat, VVD) had de vertegenwoordigers van de Nederlandse klimaatspijbelaars niet gerust kunnen stellen op hun bezoek, gisteren, aan de Tweede Kamer, moest hij na afloop erkennen.